A menedzserek fele szerint már beindult a növekedés

Vágólapra másolva!
Fél év alatt megduplázódott a bizakodó vállalatvezetők aránya, a többség szerint már növekedésnek indult a világgazdaság - mutat rá az Ernst & Young legfrissebb nemzetközi tőkebizalmi barométere.
Vágólapra másolva!

A válaszadók több mint fele szerint elindult a gazdasági növekedés, míg fél évvel ezelőtt még mindössze 22 százalékuk vélekedett így. A vállalati döntéshozók 36 százaléka szerint stagnálás, 13 százaléka szerint továbbra is visszaesés lesz a világgazdaságban - derül ki a felmérésből, amelyben 1600 döntéshozót kérdeztek meg a világ 50 országából.

A megkérdezettek 72 százaléka szerint bővülés várható a tranzakciók piacán a következő 12 hónapban. Ennek ellenére mindössze a válaszadó cégek harmada tervez akvizíciót ebben az időszakban, a vállalatok mintegy fele pedig az organikus fejlődésre helyezi majd a hangsúlyt.

A vállalati döntéshozók Kínát jelölték meg a legvonzóbb befektetési célpontnak. A listán a második India, harmadik Brazília, negyedik az Egyesült Államok, az ötödik Kanada. Habár a feltörekvő piacok továbbra is kulcsfontosságúak a cégek számára, a vezetők 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy át kell gondolniuk stratégiájukat ezen országokban a lassuló gazdasági növekedés miatt.

A legkedveltebb akvizíciós iparágak közé tartozik a technológiai szektor, az autóipar, a biotechnológia, a fogyasztói termékek, valamint az olaj- és gázipar - mutatja a tőkebizalmi barométer.

Az Ernst & Young nemzetközi tőkebizalmi barométerében 1600 vállalati döntéshozót kérdeztek meg a világ 50 országából. A felmérés célja, hogy mérhetővé tegye az elhúzódó piaci bizonytalanság idején a vállalati bizalom alakulását. Az évente kétszer megjelenő tőkebizalmi barométert 2009-ben készítette el először a cég.