Hatvanezer is bejön a rezsicsökkentésből

Vágólapra másolva!
Súlyos tízezreket hagy az embereknél a Fidesz szűnni nem akaró rezsicsökkentési kampánya, összességében mégsem olyan nagy összeg, amivel többet lehet költeni havonta. A legtöbbet a gázon lehet spórolni, abszolút értékben a legjobban a sokat fogyasztók járnak.
Vágólapra másolva!

Egymás után jelenti be a Fidesz-KDNP az újabb rezsicsökkentési terveit. Januárban csökkentették a gáz, az áram és a távhő árát, azóta pedig már bejelentették a palackos gáz, a vízdíj és a szemétszállítási díj csökkentését is. A szemétszállítás több mint 10, a többi 10 százalékkal csökken.

Pénzben fürödni ezektől senki sem fog, de a költségcsökkentés azért érezhető lesz. Korábban kiszámoltuk, hogy csak az év eleji rezsicsökkentés körülbelül 11 ezer forintot hagy a pénztárcákban átlagosan egy év alatt. A kormány ettől fogyasztási fordulatot várt, és ha az nem is jött el, a fogyasztói bizalmi index elindult felfele.

A víz, a szemétszállítás és az azóta bejelentett többi szolgáltatás díjcsökkentésével együtt már több tízezer forintra nőhet a háztartásoknál maradó összeg.

10 000 forint a jól keresőknek

A rezsicsökkentés minden fogyasztó számára érezhető, de a százalékos csökkentésből fakadóan nem veszi figyelembe, hogy ki az, aki valóban rászoruló, sőt azt sem, hogy ha valaki takarékosan bánik az energiával. Utánaszámoltunk, hogy a különféle háztartástípusok körülbelül mekkora összegű megtakarítással számolhatnak.

Forrás: [origo]
Rezsimegtakarítás forintban, négy háztartástípusban (forrás: KSH)

Számításunk szerint egy nagyon jól kereső háztartás, ahol két dolgozó, tehát a munkaerőpiacon aktív felnőtt 500-500 ezer forintot visz haza egy hónapban, átlagosan akár 120 ezer forintot is spórolhat egy év alatt a rezsicsökkentéssel, ez havonta 10 000 forintot jelent. Érezhető tehát, de ugyanez a jól kereső háztartás a egymillió forintos nettó havi bevétele mellett nem fogja túlértékelni a növekedést.

Vízre 2012-ben körülbelül 70 ezer forintot fordított egy ilyen háztartás, a 10 százalékos díjvágás tehát közel 7000 forintot jelent. Egy vagyonos család gázra költ a legtöbbet a rezsin belül, így ennek díján tud a legtöbbet spórolni, számításunk szerint akár 30 ezer forintot is egy évben.

3,5 millióra 60 ezer

A gyermektelen, egyedülálló nők átlagosan 378 ezer forintot költöttek különböző rezsikiadásokra tavaly, a rezsicsökkentés ezt az összeget közel 335 ezer forintra mérsékelheti, így évi 43 ezer forintjuk maradhat. A központi fűtést átlagosan 47 ezer helyett 42 ezer forintból, az áramszámlát 80 ezer helyett 72 ezerből úszhatják meg. Havonta 3500 forinttal költhetnek többet átlagosan.

Ha két szülő két gyereket nevelt tavaly, és pont az átlagos értékekben költöttek, akkor évi közel 60 ezer, havi 5000 forint megtakarítást hozhat számukra a rezsicsökkentés. Egy ilyen átlagos családnál az áramszámla jelenti a legnagyobb kiadást, a tavalyi 161 ezer forint helyett viszont már csak 145 ezer forintot kell befizetniük egy évben. Egy négytagú átlagos család 3,463 millió forintot vihetett haza tavaly, ehhez képest a 60 ezer forintos rezsimegtakarítás nem tűnik soknak, de a család biztosan megtalálja a pénz helyét.

A KSH a jövedelmi helyzet alapján öt részre osztotta az egyes háztartástípusokat, így a nyugdíjasokat is. A legszegényebb ötödbe tartozó nyugdíjasháztartás tavaly körülbelül 395 ezer forintot költött rezsire, a rezsivágás után 354 ezer forintra csökkenhet ez a kiadási tétel. A nyugdíjasháztartás ezzel havonta nem egészen 3500 forintot nyerhet.

Hogyan számoltunk?

A Központi Statisztikai Hivatal minden évről készít kimutatást, hogy az egyes háztartástípusok mekkora jövedelemmel rendelkeznek, és arról is, hogy mire mennyit költenek. Az egy főre eső adatokat adják meg, de a fogyasztást inkább háztartásonként lehet értelmezni, így háztartásokra számítottunk át, ehhez a KSH megadta azt, hogy hányan élnek átlagosan az adott háztartásban.

A tavalyi adatokat még nem publikálták, ezért a 2011-es átlagokat a tavalyi inflációval korrigáltuk, majd ebből vontuk le a 10 és 20 százalékot az eddig bejelentett rezsitételeknél. A KSH részletesen közli az egyes áruk és szolgáltatások árnövekedését is, így például a vízellátás díját 4,8, az áramdíjat 3,5, a gázt 7,7 százalékos áremeléssel számoltuk 2012-re. Mivel a tavalyi adatok nem álltak rendelkezésünkre, ezért feltételeztük, hogy ugyanannyi árut vettek az emberek, csak éppen drágábban. Ez igaz a rezsicsökkentésre is: nem tudjuk, hogy az emberek az olcsóbb áramból vagy gázból többet fogyasztanak-e. A KSH jövedelmi ötödöket és tizedeket ad meg, mi viszont a ténylegesen jómódúak fogyasztására is kíváncsiak voltunk, náluk a rendelkezésre álló adatokból készítettünk becslést úgy, hogy a felső 10 százalék fogyasztásának dupláját vettük alapul a rezsijük kalkulálásához.