A hirtelen pánik sem zavarta az emelkedést az USA-ban

Vágólapra másolva!
Amerikában 1 százalék fölötti emelkedéssel napi csúcsaik közelében zártak a tőzsdék, azok után, hogy pillanatok alatt nagyot zuhantak az indexek, mert hackerek feltörték az AP hírügynökség Twitter fiókját és olyan híresztelések keltek szárnyra, hogy bombatámadás érte a Fehér Házat. Miután ezt cáfolták megnyugodtak a kedélyek és tovább folytatódott az emelkedés.Komoly pluszokban járnak a vezető ázsiai indexek is ma, a keddi meglehetősen nagy európai és amerikai piaci emelkedések után. Az élen újra a japán tőzsde 2 százalékos ugrásával.A határidős indexek alapján az európai tőzsdék emelkedéssel kezdhetik a napot. Ma egy fontosabb makroadat érkezik a kontinensről, a németországi Ifo gazdasági hangulatindex áprilisi értéke.
Vágólapra másolva!

Cybertámadás borzolta a kedélyeket

Tegnap pillanatok alatt nagyot esetek az amerikai indexek egy hamis Twitter üzenet miatt, mivel az AP hírügynökség Twitter fiókját feltörték és olyan hír jelent meg, miszerint a Fehér Háznál bombát robbantottak és az elnök is megsérült. A cáfolat után azonnal vissza is pattantak az indexek, melyek végül 1 százalékot meghaladó pluszban, napi csúcs közelében zártak.

A Dow Jones napon belüli értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A Dow Jones végül 1,1 százalékkal, az S&P 500 1 százalékkal, míg a Nasdaq 1,1 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

Mind a tíz S&P 500 szektor emelkedésre volt képes tegnap, a pénzügyi és a technológiai papírokat vették meg leginkább, míg a közmű és a távközlési részvények gyengébben muzsikáltak.

Forrás: [origo]

Az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedéves számokat tett közzé tegnap este az Apple. Mind árbevétel, mind EPS szinten pozitív meglepetést okozott a társaság, ráadásul 50 milliárd dollárral megnöveli a cég a részvény visszavásárlási programot és 15 százalékkal 3,05 dollárra 2,65 dollárról a negyedéves osztalékfizetést. A várakozásokhoz képest jobban fogyott az iPhone, az iPad is, a Mac-ek viszont nem. A következő negyedévre viszont eléggé pesszimista a cég, 33,5-35,5 milliárd dollár lehet az árbevétel a várt 38,4 milliárd dollár helyett, és 36-37 százalékra csökkenhet a bruttó árrés, amelyre a várakozás 38,7 százalék. A jelentés után 5 százalékos pluszba rántották a papírt, mely később visszaesett a bejelentés előtti szintre.

1,7 százalékot esett piaczárás után az AT&T a gyorsjelentése miatt. Az amerikai cég a konszenzusnak megfelelő EPS-t ért el az első negyedévben, de az árbevétele csalódáskeltő lett. Pozitívum ugyanakkor, hogy az egy főre jutó átlagos árbevétel az előfizetéses ügyfelek esetében 18 százalékot emelkedett éves alapon. A társaság vezérigazgatója szerint még van tér az okostelefonok piacán a növekedésre.

Árbevétel soron negatív, míg EPS soron pozitív meglepetést okozott tegnapi jelentésével a Yum! Brands. A gyorséttermeket üzemeltető cég 7 százalékot meghaladó emelkedéssel reagált a bejelentésekre. Az amerikai piacon az üzleteik forgalma éves szinten 2 százalékot nőtt a várt 1,9 százalék helyett a negyedévben, míg Kínában 20 százalékot esett vissza, ami megegyezik a várakozásokkal.

10,5 milliárd dolláros, hét évre szóló szerződést jelentett be tegnap a FedEx és a US Postal Service. Az FedEx így a nagy rivális, UPS elől tudta megnyerni a versenyt. A FedEx levelek szállítását vállalta amerikai repülőterek között. A bejelentésre 1 százalékot ugrott a részvény.

Ma is 45 további S&P 500 komponens cég jelent. Piacnyitás előtt számol be előző negyedévéről többek között a Procter & Gamble, a Ford, vagy a Boeing is. 1 fontosabb makroadat jön az USA-ból, a tartós cikkek rendelésállománya.

Átragadt a jó hangulat Ázsiára is

Az ázsiai tőzsdék is emelkednek ma, miután tegnap Amerikában és Európában is a vevők uralták a piacot komoly pluszokat produkálva.

Forrás: [origo]

A japán Nikkei 2 százalékkal ugrik, míg a jen újra gyengülésnek indult és a dollárral szembeni árfolyam 99,4-nél jár. A főbb exportőr autógyártók profitabilitásának is jót tesz a gyenge japán deviza, így a Nissan részvényei 2,7, míg a Toyota 1,3 százalékkal halad felfelé.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: [origo]

A többi ázsiai börzén is jó a hangulat, a dél-koreai Kospi 0,9 százalékkal emelkedik. A kínai indexek pedig korrigálják a tegnapi várakozásoknál gyengébb kínai feldolgozóipari adatok utáni komolyabb eséseket, a Shanghai Composite 1,1, míg a hongkongi Hang Seng 1,5 százalékkal erősödik.

Az ausztrál parkett ma további 1,6 százalékkal emelkedik, miután az infláció a várakozásoktól elmaradó mértékben emelkedett, és ezt a befektetők úgy értékelik, hogy nincs akadálya a további jegybanki kamatvágásnak. Az S&P/ASX 200 már tegnap is felülteljesítő volt, egyedül emelkedve főbb ázsiai indexek közül. Az erősödést a pénzügyi szektor cégei vezetik.

A határidős indexek alapján az európai tőzsdék emelkedéssel kezdhetik a napot. Ma egy fontosabb makroadat érkezik a kontinensről, a németországi Ifo gazdasági hangulatindex áprilisi értéke.