Rákaptak a Ford Fusionre

Vágólapra másolva!
Magasabb árbevételt és nyereséget közölt a várakozásokhoz képest első negyedéves gyorsjelentésében a Ford. Az egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó eredménye 41 cent lett, ami 11 százalékkal magasabb, mint amire a szakértők számítottak. Az észak-amerikai piacon rekord nyereséget ért el az autógyártó, amivel sikerült ellensúlyoznia az Európában és Dél-Amerikában elszenvedett veszteségeket. A cég részvényei azonban 1,5 százalékos mínuszban állnak a vártnál jobb adatok ellenére.
Vágólapra másolva!

A Ford az elemzői várakozásokhoz viszonyítva magasabb árbevételt és egy részvényre jutó eredményt (EPS) tett közzé első negyedéves gyorsjelentésében. A nettó profit 1,61 milliárd dollár lett, míg az egyszeri hatásoktól megtisztított egy részvényre jutó eredmény 41 cent, ami 11 százalékkal magasabb, mint a szakértői konszenzusban szereplő 37 centes érték.

Forrás: [origo]

A jobb eredmények a Fusion modell jó értékesítési adatainak is köszönhető. Alan Mulally vezérigazgató stratégiája az, hogy a Ford termékpalettáját olyan sokkal versenyképesebb típusokkal bővítse ki, mint amilyen a Fusion is. Az amerikai autógyártók közül a Ford jár az élen a kisebb méretű autók gyártására való átállásban. Ezzel a japán versenytársaknak támasztanak konkurenciát a kisebb kategóriás autók szegmensében.

Az észak-amerikai piacon rekordértékű eladásokat ért el a Ford, amivel sikerült ellensúlyozni az európai és a dél-amerikai régióban elért veszteségeket. Az első negyedéves teljes árbevétel 33,9 milliárd dollárra növekedett, ami jóval magasabb az egy évvel korábbi 30,5 milliárd dollártól, de az elemzők által várt 33,6 milliárd dollártól is.

Forrás: [origo]

A társaság megemelte a második negyedévre tervezett legyártandó autók mennyiségét Észak-Amerikában 63 ezerrel 800 ezer darabra, míg Európában 21 ezerrel 390 ezer darabra, ami mindenképpen pozitív az idei évi kilátásokra vonatkozóan.

A Ford észak-amerikai első negyedéves működési profitja meghaladta a korábbi 2,3 milliárd dolláros 2012 harmadik negyedévi rekordértéket is. A társaság európai divíziója azonban még mindig veszteséges, adózás előtti szinten 462 millió dollárt bukott a cég, de Dél-Amerikában is 218 millió dollár lett a mínusz az első három hónapban. Azonban utóbbi adat mégis jobb, mint a menedzsment által prognosztizált 300 millió dollár veszteség.

Forrás: [origo]

A Ford 4,9 milliárd dollár értékben valósít meg beruházást Kínában, míg európai gyárai közül 3 bezárását is tervezi 2014-ig, ezzel próbálva meg véget vetni a veszteségeknek. A gyárbezárások akár 500 millió dollár megtakarítást is hozhatnak a cégnek, nyilatkozta a Bloombergnek a Morgan Stanley elemzője.

A cég részvényei 1,5 százalékos mínuszban állnak a kedvező számok ellenére, amiben a negatív tengerentúli piaci hangulat lehet a ludas, mert piacnyitás előtt még 1,6 százalékkal emelkedett az árfolyam.

A Ford árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]