Cégcsoporton belül maradnak az E-Star kötvények

Vágólapra másolva!
Az E-Star ESCO Kft. tulajdonában marad nagyjából 2,3 milliárd forint névértékű E-Star kötvény, mivel az ESCO elállt egy korábban bejelentett "kötvény-átruházási" szerződéstől. A lépés talán azt a célt szolgálja, hogy a csődegyezség keretein belül vélhetően bekövetkező kötvény-részvény tranzakciót követően a cégcsoporton belüli részvényeket azonnal be lehessen vonni, így nem lenne olyan drasztikus a hígulási hatás.  
Vágólapra másolva!

Egy tegnap éjjel közzétett bejelentés szerint az E-Star ESCO Kft. elállt agy január 14-én bejelentett kötvény értékesítési szerződéstől. Januárban még azt jelentette be a társaság, hogy az E-Star ESCO eladta a tulajdonában lévő összesen 2,345 milliárd forint névértékű RFV 2014/A, E-Star 2015/A és E-Star 2016/C kötvényeket 27 százalékos áron. Ez azt jelentette volna, hogy az E-Star ESCO eladta az összes korábban visszavásárolt E-Star kötvényét.

Akkor arról írtunk, hogy az ügynek az az érdekessége, hogy az eladott kötvények a csődegyezségi tárgyalás folyamán már nem cégcsoporton belüli adósságnak minősültek volna, így 100 százalékos értékkel és szavazati joggal estek volna számításba.

Pénteken lehet egyezség

A csődegyezsége tárgyalás következő fordulójára pénteken, azaz április 26-án kerül sor. A menedzsment legutóbb közzétett egyezségi javaslata alapján a nem vitatott tartozásokat 366 forintos technikai árfolyamon részvénnyé konvertálnák át. Ez azt jelentené, hogy a hitelezők minden 366 forintnyi tartozásuk fejében egy újonnan kibocsátandó E-Star részvényt kapnának. A korábbi tervek szerint 50 millió új részvényt bocsát ki a társaság, vagyis a jelenlegi 2,64 millió darabról 52,64 millióra nőne az E-Star részvények száma. Ezáltal a jelenleg 100 százalékban a vállalatot tulajdonló részvényesek részesedése a tranzakciót követően nagyjából 5 százalékra csökkenne.

Soós Csaba korábban úgy nyilatkozott, hogy a visszavásárolt kötvények miatt a leányvállalatok is kapnak az új részvényekből, és ezeket szeretnék majd bevonni az átváltást követően. Elképzelhető, hogy az E-Star ESCO végül azért ált el a kötvény-átruházási tranzakciótól, hogy így a végül nála maradó kötvények után járó részvényeket azonnal bevonhassa a társaság. Ha tényleg ez áll a hátterben, akkor a lépés pozitív lehet a többi leendő részvényes számára, mivel így az ő tulajdoni arányuk fog növekedni.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a társaság értéke attól függ, hogy hogyan tudja a megmaradó projektjeit működtetni az E-Star. Egy korábbi cikkünk alapján mi arra jutottunk, hogy a részvénykibocsátást követően a részvények fair értéke 100 forint alá süllyedhet. Ezt a számítást azonban fenntartásokkal kell kezelni, mert nagyon kevés információ áll rendelkezésre a társaság megmaradó projektjeiről és azok jövedelemtermelő képességéről.

E-Star (cs.a.)

Forrás: [origo]