Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán hivatalból, piacbefolyásolás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indított a keddi jegybanki kamatcsökkentés bejelentése előtt történt, pénzpiaci mozgásokat kiváltó hírügynökségi hiba miatt.
Vágólapra másolva!

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-t szerdán arról tájékoztatta, hogy a felügyelet már kedden döntött a vizsgálat elindításáról. A vizsgálat lezárulta után nyilvános határozatban teszik közzé a vizsgálat eredményeit - tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank kedd este kiadott közleményében sürgetett vizsgálatot a kamatdöntést megelőző heves pénzpiaci mozgások miatt. A jegybank akkor úgy fogalmazott: egy nagy hírügynökség "félrevezető információkat" hozott nyilvánosságra a kamatdöntéssel kapcsolatosan.

A keddi kamatdöntés előtt néhány perccel az euró forintárfolyama néhány másodpercre 300 forint közeléből 303 forint közelébe emelkedetett, majd 300 forintra esett vissza.

Mi a piacbefolyásolás?

A tőkepiaci törvény vonatkozó szakasza értelmében piacbefolyásolásnak minősül a "megalapozatlan, félrevezető, hamis információ közlése, híresztelése, nyilvánosságra hozása vagy nyilvános közlése, feltéve, hogy az információt terjesztő személy az információ hamis vagy félrevezető mivoltának tudatában van, vagy az adott helyzetben elvárható gondossággal eljárva tudatában kellett volna lennie".

Piacbefolyásolásnak minősül továbbá az olyan ügylet kötése, vagy arra való megbízásadás, amely hamis vagy félrevezető jelzéseket ad vagy adhat az adott pénzügyi eszköz keresleti vagy kínálati viszonyairól, árfolyamáról; amely az adott pénzügyi eszköz árfolyamát mesterséges vagy rendellenes szinten rögzíti; illetve, amely színlelt, illetve amelyben bármilyen más formájú megtévesztéshez, manipulációhoz folyamodnak.