Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke nem tud arról, hogy politikai szinten bármilyen előterjesztés született volna a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásáról, de ezt szerinte előbb higgadtan végig kell gondolni. Az összevonást Matolcsy György, a jegybank elnöke korábban üdvözölte.

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint higgadtan kell végiggondolni a felügyelet és a jegybank összevonásának lehetőségét; a felügyelet elnöke a Magyar Nemzetnek azt is hozzátette: nem tud arról, hogy az ügyben politikai szinten bármilyen előterjesztés vagy döntés született volna.

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban Szász Károly azt mondta, szerinte a jelenlegi állapot vagy a teljes egybeolvadás, illetve e két véglet közötti részleges összevonás különböző változatait kell higgadtan végiggondolni, mérlegelve az előnyöket és kockázatokat.    

Mindezek tanulmányozása után végül a legfelsőbb politikai szinten hozhatják meg a döntést, azaz nem a PSZÁF-nál és nem a Magyar Nemzeti Banknál, amelyek tiszteletben tartják egymás függetlenségét. Hozzátette: "bármilyen átalakításra is kerülne sor, az a mi együttműködésünkön, hozzáállásunkon biztosan nem fog múlni".

Hibák a devizahitelezésnél

A devizahiteles perekről úgy vélte, azokkal csak az időt lehet húzni, az adós és a hitelező számára is az egyetlen helyes magatartás a vállalt kötelezettségek teljesítése. Felmérésük szerint eddig mintegy ezer devizahiteles per indult, az eddigi jogerős ítéletek mindegyike elutasította az adósok kérelmét - tette hozzá.
 
Szász Károly arról is beszélt, hogy utólag számos hibát lát a devizahitelezésnél. Hibás volt a pénzügyi közvetítő rendszer, amely ezt a terméket propagálta, az akkori kormány, amely rossz makrogazdasági pályára terelte az országot, és sérülékennyé tette a forintot. Hibázott a fogyasztó is, aki ezt a hitelt felvette, a hatóságok, köztük a felügyelet és a makrogazdasági helyzetet átlátó jegybank is, mert nem ismerték fel időben az veszélyt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hiteleket a bankok a mindenkori jogszabályoknak megfelelően folyósították, a hitelintézetek alapvetően jogkövetők voltak.

A PSZÁF elnöke azt is mondta, hogy a korábbi magánynyugdíj-pénztári tagoktól jogtalanul elvont tagdíjakból ötmilliárd forintnyit visszafizettek több százezer volt és mai tagnak a szervezetek. A felügyelet ezen felül újabb több száz milliós törvénytelen díjelvonást talált az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is, amelyek áttekintése jelenleg zajlik. A vizsgálatok még nem zárultak le, de úgy tűnik, hogy több pénztár összességében itt is bő 300 millió forint értékben jogalap nélkül vont el költségeket tagjaitól - mondta. Hozzátette, hogy ezek egy részét fellépésükre egyes pénztárak már visszatérítették a tagjaiknak.