100 milliárd dollár ütné a Vodafone markát

2013.04.25. 14:49

Újabb kísérletet tehet a Vodafone-nal közös leányvállalatának felvásárlására az amerikai Verizon Communications. A legfrissebb hírek szerint a tengerentúli társaság 100 milliárd dollárt ajánlana a Vodafone részesedéséért, hogy végre be tudja kebelezni az évek óta áhított Verizon Wireless-t, mely az amerikai telekommunikációs piac egyik legdinamikusabban növekvő szereplőjének számít.

A Verizon Communications kivásárlását készíti elő a Vodafone amerikai partnere, a Verizon Communications - írja a Reuters az ügyhöz közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A Verizon Wireless a Verizon Communications és a Vodafone közös tulajdonában van, és az amerikai telekommunikációs cégnek régóta "fáj rá a foga". A legfrissebb hírek szerint a vevő 100 milliárd dolláros ajánlatot tehet a Vodafone 45 százalékos tulajdoni hányadára, ami után a Verizon Communications teljes mértékben bekebelezné a Verizon Wireless-t.

A Reuters értesülései szerint a Verizon Communications egy tanácsadó céget és egy befektetési bankot kért fel az ügylet sikeres lebonyolítására. Az érdeklődő hamarosan el szeretné kezdeni a Vodafone-nal a tárgyalásokat, de ha az majd nem vezet eredményre, nyilvános ajánlattételre is sor kerülhet. A tervek szerint a 100 milliárd dolláros vételár felét készpénzben, másik felét pedig saját részvényeinek átadásán keresztül teljesítené a Verizon Communications a Vodafone-nak.

A Verizon Wireless-t azért próbálja évek óta bekebelezni az amerikai anayvállalat, mert az egyik legdinamikusabban növekvő szereplőnek számít az amerikai mobilpiacon, jelentős mértékű növekedést elérve évről évre. A brit telekommunikációs óriás pedig éppen emiatt nem szívesen válna meg gyakorlatilag egyetlen növekedési forrásától. A huza-vona régóta zajlik, néhány héttel ezelőtt a Vodafone teljes felvásárlása is szóba került, ami később "kacsának" bizonyult. A VC mindenesetre igencsak elszántnak tűnik az ügy lezárására, és már korábban is közölték, ebben az évben minden áron le szeretnék zárni az üzletet.

Forrás: [origo]

A 100 milliárd dolláros vételár több mint a kétharmada a Vodafone teljes piaci kapitalizációjának, és ebből a pénzből a brit cég számos fejlesztést és beruházást valósíthatna meg. Ezen túl készpénzt juttathatna vissza részvényesei számára, ami vonzóvá teheti a társaságot a befektetők szemében, ráadásul a Vodafone maga is más telekommunikációs cégek vonzó felvásárlási célpontjává válhat a szektor elemzői szerint.

Forrás: [origo]

Jonathan Chaplin, a New Street elemzője szerint a 100 milliárd dollár jó kiindulási pontnak tekinthető, de a Vodafone ennél kicsivel többet is kérhet a részesedésének eladásáért. Ugyanakkor sokáig nem várhat, ha többet akar kérni, mivel a Verizon Wireless növekedése is lassulhat a nagyobb versenytársak, a T-Mobile USA és az AT&T fejlődésével. Előbbi ugyanis nemsokára összeolvad a MetroPCS társasággal, miután  utóbbi vállalat részvényesei szerdán elfogadták a Deutsche Telekom finomított felvásárlási ajánlatát, amivel az egyik legnagyobb vállalat jön létre az amerikai telekomszektorban.

A két vállalatnál nem kívánták kommentálni az értesüléseket, a Vodafone részvényei mindenesetre 1 százalék feletti pluszban mozognak.

Vodafone árfolyama (London)

KAPCSOLÓDÓ CIKK