Szüksége van a frekvenciákra a Magyar Telekomnak

Vágólapra másolva!
Jelentős befolyással lehet a Magyar Telekom osztalékára, hogy mi lesz a lejáró frekvenciajogosultságok sorsa - mondta el Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjújában. A mobilszolgáltatók számára több szempontból is gondot okozhat, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem hosszabbítja meg automatikusan a lejáró licenceket. Ugyanakkor Mattheisen még korábban az Investor.hu-nak adott interjújában kifejtette, hogy a Magyar Telekom mindaddig képes lesz kifizetni az 50 forintos osztalékot, amíg a nettó eladósodottsága 40 százalék alatt marad.
Vágólapra másolva!

Alapvető fontosságúnak tartja a Magyar Telekom, hogy sikeresen meghosszabbítsa a rövidesen lejáró frekvenciahasználati jogosultságokat, miután a jelenlegi fejlesztések éppen ezeken történnek - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A mobilszolgáltók egyrészt bővíteni szeretnék a lefedettségüket, másrészt pedig meg szeretnék őrizni magas szintű szolgáltatásminőségüket, ráadásul a mobilinternet rohamos terjedése mellett újabb frekvenciákra van szükségük. Ezt jól mutatja, hogy a Magyar Telekom által értékesített 10 készülékéből 9 okostelefon a szerződéses ügyfelek körében.

A mobilszolgáltatók azután kezdhettek el aggódni jelenlegi frekvencialicenceikkel kapcsolatban, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelentette, hogy nem kívánja automatikusan meghosszabbítani a közeljövőben lejáró jogosultságukat. A Magyar Telekom esetében az 1800 megahertzes jogosultság 2014 októberében, míg a 900 megahertzes 2016-ban jár le. Mattheisen elmondása szerint azonban egyelőre még nem tudni, hogy az NMHH milyen módon kívánja értékesíteni a frekvenciákat.

Mattheisen szerint a hazai távközlési árak korántsem magasak, ráadásul versenyképesek is más országok áraival, akár a nyugat-európai átlaghoz képest is. Ezt egyébként az Investor.hu által készített elemzés is alátámasztja, ha a normál díjcsomagokból, illetve az egy előfizetőre jutó bevételekből indulunk ki. Mindezt úgy teszik meg a hazai mobilszolgáltatók, hogy a jelentős frekvenciadíjakat is ki kell valahogy gazdálkodniuk.

A vezérigazgató megerősítette, hogy az energia kiskereskedelmi tevékenység jövője később dőlhet el. A januári 10 százalékos áram és gázár csökkentést követően egy újabb, 30 százalékos rezsicsökkentéssel már veszteséges lenne a tevékenység, ami jelenleg sem kecsegtet túl sok profittal. Mindenesetre a Magyar Telekom bizakodó, hogy sikerül majd megegyeznie a kormánnyal, akivel már jelenleg is tárgyalásokat folytat az ügyben.

Christopher Mattheisen elmondása szerint az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy a bizonytalanság a jövő évi osztalékkal kapcsolatban, amit például nagyban befolyásolhat, hogy mi lesz a frekvenciasávokkal. A vezérigazgató korábban már az Investor.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy a Magyar Telekom addig lesz képes 50 forintos osztalékot fizetni, amíg nettó eladósodottsági rátája nem megy 40 százalék fölé. Ez az érték év végére egészen 34 százalékig csökkent.

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.