Újra az aranyeladás a nyerő?

Vágólapra másolva!
Az árupiacok elkezdték behozni az elmúlt napok (inkább hónapok) lemaradását és tegnap lényegesen jobban teljesítettek a részvénypiacoknál. A Standard & Poor's GSCI árupiaci index 1,7 százalékos emelkedését a nemesfémek segítették a legjobban. Az arany piacán tavaly június óta nem látott erősödés mutatkozott, és a nemesfém esetében nagy kérdés, hogy a mostani fontosabb szintekről merre indul az árfolyam.
Vágólapra másolva!

30 éve nem látott intenzív áresés után, tavaly június óta nem tapasztalt erősödés mutatkozik az arany piacán. A rég nem látott alacsony árak meghozták a befektetők étvágyát, több jó hír is érkezett a keresleti oldal megélénküléséről.

Az IMF adatai szerint az orosz és a kazah jegybank hatodik egymást követő hónapban növelte aranytartalékait márciusban, és a kisbefektetők érdeklődése is visszatért, mivel a U.S Mint adatai szerint 2009 decembere óta nem volt akkora forgalom a fizikai érme piacon, mint az elmúlt hetekben. Az ausztrál Perth Mint is kígyózó sorokról számolt be, valamint az európai tömb és érme piac is megélénkült. De vajon visszatért-e az az idillikus állapot, amely az elmúlt több mint egy évtizedet jellemezte? Technikai szempontból fontos kérdésekre kaphatunk választ a következő napokban.

1585 dollárig emelkedett az arany árfolyama az ázsiai kereskedésben, mielőtt visszaesett volna egészen 1460 dollárig. A mozgás több szempontból is érdekes. Egyrészt meglehetősen szokatlan, hogy már hajnalban ilyen kilengéseket mutasson az árfolyam, de ami ennél is izgalmasabb, hogy a nemesfém megcsinálta a nagy zuhanásának az ideális korrekcióját. Ha az előző minicsúcs, az 1390-es szint, és az 1320-as mélypont közé berajzoljuk a Fibbonacci szinteket, 1487 dollárra esik a 61,8 százalékos szint.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Mi következik ebből? Ha ez továbbra is egy eső trend, akkor innen indulhat el az újabb eladási hullám, és ha ez egy eső trend, akkor hamarosan újabb mélypontokat láthatunk a grafikonokon. A stopszint is könnyen meghatározható, a ma reggeli csúcs felett jó hozam / kockázat arány mellett limitálhatjuk a veszteségeket, ha mégis a kazah és orosz jegybanknak és az érmeboltokat megrohamozó kisbefektetőknek lenne igaza, és nem jött még el az idő a shortolásra.

Az ezüst kimagaslóan a legjobb teljesítményt nyújtotta csütörtökön, 5,7 százalékos izmosodást utoljára 2012 elején láthattunk tőle. A platina 2,3, míg a palládium 2,7 százalékos ralival vette ki a részét a nemesfémek újabb tündökléséből.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Az olajpiac is folytatja az elmúlt napok határozott erősödését. A WTI 2,4 százalékkal feljebb 93,64 dolláron zárt. A brent alig lemaradva 1,7 százalékot lépett felfelé egészen 103,41- ig. A spread már alig marad el a 10 dollártól, az olló napról napra szűkül.

Brent árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

A többi termék közül továbbra is kiemelkedik a kakaó, amely az elmúlt hetek kiváló teljesítményét újabb 1,5 százalékos emelkedéssel fejelte meg.

Kakaó árfolyama

Forrás: [origo]