Vártnál kisebb az amerikai gazdaság növekedése!

Vágólapra másolva!
A várt 3 százalék helyett csupán 2,5 százalékos volt az amerikai gazdaság növekedése 2013 első negyedévében - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium a GDP-adat elsődleges olvasata alapján.
Vágólapra másolva!

Az elemzők által várt 3 százalékos helyett csupán 2,5 százalékos volt az amerikai gazdaság növekedése az idei első negyedévben évesített negyedéves alapon, a GDP-adat elsődleges olvasata szerint. A 2,5 százalékos bővülés viszont meghaladja az előző negyedéves 0,4 százalékos gazdasági növekedést.

Forrás: [origo]

A kisebb csalódást okozó adatot a védelmi és hadikiadásokra fordított összegek nem a vártnak megfelelő mértékű növekedése okozhatta, melyek az utóbbi negyedévekben rendre elmaradtak a várakozásoktól. Az ilyen célú kiadások 11,5 százalékos évesített csökkenése azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kormánya 2013 első három hónapjában sem bővíthette eléggé a védelmi és hadi kiadásokra fordított összegeket, annak ellenére, hogy 2012 utolsó három hónapjában az utóbbi évtized legnagyobb mértékű csökkenése volt megfigyelhető ebben az esetben a Marketwatch szerint.

A kormányzati kiadások 4,1 százalékkal estek vissza, ugyanakkor a fogyasztás több mint két éve nem látott ütemben, 3,2 százalékkal bővült az első negyedévben. A háztartások pénzügyi helyzetére egyelőre még nem igazán hatottak az elmúlt hónapok adóemelései. A fogyasztás bővülésében szerepet játszott az amerikai lakosság megtakarítási hajlandóságának csökkenése is, az első negyedévben 2,6 százalékos volt a megtakarítások zsugorodása.

Az USA gazdaságának motorját a fogyasztáson kívül a készletek nagyobb mértékű bővülése, valamint a lakásclú ingatlanok építésének megélénkülése is hajtotta. A készletállomány 50,3 milliárd dollárra nőt, míg az utóbbi 12,6 százalékos bővülést mutatott egy év alatt. Ezen kívül az export 2,9 százalékkal, az import pedig 5,4 százalékkal bővült az első negyedévben egy év alatt.

Forrás: [origo]

A határidős indexek nem igazán reagáltak a kellemetlenebb meglepetést okozó GDP-adatra, és változatlanul 0,3 százalékos pluszban mozognak. Az arany viszont kissé drágult, és az árfolyama 1465 dolláros szintről 1472 dollárig ugrott fel, mivel az amerikai gazdaság nem megfelelő mértékű bővülése csökkenti az esélyét annak, hogy a Fed idő előtt felhagy eszközvásárlási programjával, ami az infláció felgyorsulásával járhat együtt. Az árak emelkedésétől való félelem pedig a biztonságos menedéknek tekintett aranynak kedvez, viszont a nemesfém árfolyamának utóbbi napokban megfigyelt nagyobb zuhanása miatt ez a szerep igencsak megkérdőjelezhető.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai GDP számításának a módja júliustól jelentős mértékben megváltozik, aminek köszönhetően a hetedik hónaptól 3 százalékkal lehet nagyobb az Egyesült Államok gazdasága. Olyan tényezőket is meg fognak jeleníteni majd a GDP-ben, mint a kutatás-fejlesztésre költött összegek vagy a film- és zeneipar jogdíjai.