Mostantól csak egy dollárért dolgozik a Facebook vezére

Vágólapra másolva!
Szimbolikus összegre, mindössze 1 dollárra csökkentette éves fizetését az idei évtől kezdve Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója - derült ki a közösségi oldal által az amerikai tőzsdefelügyelethez eljuttatott jelentésből. Az alapító természetesen nem fog éhen halni, mivel csak a Facebook részvényeinek értéke több milliárd dollárt tesz ki, ráadásul további több millió papírhoz juthat hozzá igen kedvezményes áron a jövőben.  
Vágólapra másolva!

Jelképes, évi 1 dollárra csökkentette saját fizetését Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója, aki az egyéb bónuszkifizetéseket is megvonta magától az idei év elejétől kezdve. A közösségi odal vezére ezzel olyan neves társasághoz csatlakozik, mint Steve Jobs, az Apple volt vezérigazgatója, Larry Page és Sergey Brin Google alapítók, vagy Larry Ellison, az Oracle elnöke, akik szintén évi 1 dolláros fizetést ítéltek meg maguknak korábban.

Zuckerbergnek vélhetően van miből spórolnia, mivel csak az alapfizetése az egyéb juttatásokon kívül tavaly 2 millió dollárt tett ki, ráadásul a vezérigazgató több mint 13 milliárd dollár értékben rendelkezik a közösségi oldal részvényeivel. Az alapító többek között 2,3 milliárd dollár értékben vásárolt a társaság papírjaiból a tavalyi részvénykibocsátás során opciós ügylet keretében, melyekhez papíronként csupán néhány centért jutott hozzá. Így az egyéb adás-vételek után Zuckerberg teljes "pakkja" közel 486 millió darab papírból áll, ráadásul a vezérnek további 60 millió darab részvényre van vételi opciója mindössze 6 centes kötési árfolyam mellett. Ezekhez a papírokhoz legkorábban 2015 november 7-én juthat hozzá az igazgató.

A cég által az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC) eljuttatott jelentésből ezen kívül kiderült, hogy Sheryl Sandberg ügyvezető igazgató teljes juttatása 26,2 millió dollárt tett ki tavaly a 2011-es 31 millió dollár után.