Szlovákiában 9 millió euróra bírságolták a Molt

Vágólapra másolva!
A csoport ottani leányvállalata visszaélt domináns piaci helyzetével.
Vágólapra másolva!

A szlovák legfelsőbb bíróság megerősítette a monopóliumellenes hivatal (PMÚ) korábbi döntését, és 9 millió eurós bírság kifizetésére kötelezte a Mol szlovákiai leányvállalatát, a Slovnaftot - közölte az MTI.

A PMÚ indoklása szerint az olajipari vállalat 2005-től 2006 végéig visszaélt domináns piaci helyzetével a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi forgalmazása során.

A legfelsőbb bíróság mostani döntésével megváltoztatta a pozsonyi kerületi bíróságnak az ügyben tavaly márciusban hozott ítéletét, amely az elsőfokú bírósági döntéshez hasonlóan még elutasította a PMÚ által meghozott döntést.

A szlovák monopóliumellenes hivatal álláspontja szerint a Slovnaft árpolitikája nem volt átlátható, a vállalat egyéni árakat állapított meg, illetve személyre szabott árkedvezményeket adott egyes kiskereskedelmi partnereinek. A kiskereskedőket érintő információk birtokában ugyanis tudta, hogy az egyes forgalmazók mennyire számítanak vonzó üzleti partnernek a konkurencia számára.

Az árkedvezmények az egyes vásárlók esetében különbözők voltak, és a különbségeket nem lehetett objektíven megindokolni, ami az egyes vásárlók diszkriminációjához vezetett - olvasható a hivatal indoklásában. Azok a kiskereskedők, akiknek kevésbé állt módjukban a konkurenciához fordulni, csak magasabb árakon vásárolhattak.

"Az ítéletről az írásos kézbesítés után foglalunk állást, mivel annak meghozatalakor, nagy meglepetésünkre, nem voltak rendesen és érthetően megindokolva azok a következtetések, amelyek alapján a legfelsőbb bíróság meghozta a döntését" - közölte Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.