Nagy lehetőséget lát az Apple-ben az orosz milliárdos

Vágólapra másolva!
100 millió dollárért vásárolt Apple részvényeket a leggazdagabb oroszként nyilántartott Alisher Usmanov. Pontosan nem tudni, hogy mikor szerzett részesedést a technológiai óriásba a milliárdos, azt viszont egy interjújában kifejtette, hogy impozáns befektetésnek találja a céget az elkövetkezendő évekre.
Vágólapra másolva!

Mintegy 100 millió dollárért vásárolt Apple részvényeket a leggazdagabb orosz üzletember, Alisher Usmanov, aki korábban mintegy tízszeres hozamot ért el a Facebookba történt befektetésén. A milliárdos Bloombergnek adott interjújában kifejtette, hogy Steve Jobs után is hisz a vállalat jövőjében, és igen impozáns befektetésnek találja az elkövetkezendő három évre. Hozzátette, hogy jó beszállónak találta az elmúlt hónapokban piaci értékének jelentős részét elveszítő Apple részvényét, ugyanakkor azt nem árulta el, hogy pontosan mikor szerezte részesedését. A jelenlegi piaci árral számolva egy 100 millió dolláros befektetés mintegy 0,02 százalékos részesedésnek felel meg a technológiai óriásban.

Szeptemberi csúcsa óta már közel 40 százalékot zuhant az Apple árfolyama. Ebben nagy szerepe van annak, hogy várakozások szerint tovább morzsolódhat a vállalat profitja, és a növekedés katalizátorai is egyre inkább megbicsaklanak, a Samsung is egyre nagyobb versenyre kényszeríti a céget.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Alisher Usmanov vagyonát a Bloomberg jelenleg 19,8 milliárd dollárra taksálja, amivel a világ leggazdagabb embereit rangsoroló Bloomberg Billionaires Indexen az előkelő 35. helyet foglalja el. Befektetései között található a legnagyobb orosz vasérctermelő vállalat, a Metalloinvest, a második legnagyobb orosz telekommunikációs cég, a MegaFon és a Mail.ru webportál is, de a londoni Arsenal futballklubban is kisebbségi tulajdonosnak számít.

Usmanov legutóbb avval hívta fel magára a figyelmet, hogy értékesítette az egyik legnagyobb orosz internetes cégben, a Mail.ru-ban meglévő kisebbségi részesedésének egy részét. A befolyó összegből pedig sajtóértesülések szerint az orosz Facebookba, a VKontakte-ba fektetni be. Oroszországban egyébként nagy nyomást helyez a Facebookra helyi versenytársa, a VKontakte, amely igen nagy népszerűségnek örvend.

Impozáns teljesítmény nyújt a MegaFon is az Usmanov-portfólió egy másik ékköve is. A novemberben bevezetett második legnagyobb orosz mobilszolgáltató londoni parketten forgó ADR-je mintegy 54 százalékot emelkedett a tőzsdére lépése óta.

A MegaFon ADR-jének árfolyama

Forrás: [origo]