A Chio chipseket gyártó Intersnack vállalatcsoport 190 tonna magyar fűszerpaprikát vásárol föl, de nem csak a magyarországi gyártásra, hanem Európába is küldenek belőle.

Idén több mint 190 tonna magyar fűszerpaprikát vásárol fel a Chio termékeket gyártó Intersnack vállalatcsoport, mintegy 2 milliárd forint értékben - közölte az Intersnack Magyarország Kft.

A közlemény szerint a magyar paprikával nemcsak a cég győri gyárában fűszereznek, de 29 országba - többek között Németországba, Franciaországba és Csehországba - is szállítanak belőle. A Magyarországon gyártott paprikás termékeket Uruguayban, Kínában és Kuvaitban is értékesítik.

Évente megközelítőleg 2000 tonna fűszerpaprika terem Magyarországon, főképpen Kalocsa és Szeged környékén, így a hungarikumnak számító fűszer mintegy 10 százalékát az Intersnack vásárolja fel. A vállalatcsoport a felvásárolt mennyiséget németországi fűszerfeldolgozóiba szállítja, ahol sót vagy más fűszereket kevernek a paprikához, így küldik tovább az Intersnack gyáraiba.

A fűszert két fő beszállítójától, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt-től és a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft-től szerzi be a vállalat. Előbbi a magyar fűszerpaprika vezető feldolgozója, és társvállalataival együtt a teljes magyar termés 80 százalékát termelteti és dolgozza fel. Fő beszállítóként másfél évtizede működik együtt az Intersnack-kel. Az Intersnack másik jelentős partnere a szegedi termesztői bázison működő Rubin.

Érdekességként említik, hogy a németek legkedveltebb burgonyachipse, a "Funny Frisch Ungarisch", szintén magyaros, paprikás fűszerezésű. Az összes német chipsfogyasztás 18 százalékát ez az egyetlen termékváltozat teszi ki.

Az Intersnack Magyarország Kft. a magyar sós snack piac vezető vállalata. A Chio termékeket is gyártó cég az elmúlt 10 évben 3,5 milliárd forintot meghaladó értékű beruházással és 15 milliárd forintot meghaladó adóbefizetéssel járult hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez. Az Intersnack győri gyáregysége több, mint 260 embernek ad munkát. A cég nettó forgalma 2011-ben 11,6 milliárd, 2012-ben 10,4 milliárd forint volt, 2013-ra a menedzsment 11,4 milliárd forint nettó forgalmat tervezett.