Vágólapra másolva!
Kellemes meglepetést okozott ma publikált gyorsjelentésével Európa legnagyobb olajcége, a Royal Dutch Shell. A társaság egyszeri tételekkel és újrabeszerzési árakkal módosított nettó eredménye mintegy 17 százalékkal lett magasabb az elemzői konszenzusnál. A gyorsjelentést követően a vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy 2014 első felében nyugdíjba vonul. A mai hírekre jól reagált a részvény, az egyik legjobban teljesítő olajipari mamutnak számít az 1,1 százalék fölötti emelkedésével Európában.
Vágólapra másolva!

Pozitív meglepetést okozott mai gyorsjelentésével Európa legnagyobb olajcége, a Royal Dutch Shell. A társaság egyszeri tételekkel és újrabeszerzési árakkal módosított profit szintjén 7,5 milliárd dollárt ért el, ami a 12 elemű Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 6,4 milliárd dollárt jócskán túlszárnyalta, ráadásul a tavalyi év azonos időszakához képest is 3 százalékos bővülésre volt képes a cég. A finomítás és a kiskereskedelem üzletág tudott maradandó teljesítményt elérni, melyet a kereskedési divízió jó szereplése is segített.

Árbevétel soron már nem tudta a vállalat túlszárnyalni a várakozásokat, sőt éves alapon is csökkenés látható. Az elsőre negatívnak tűnő adat nem rontotta el a kedvet, mivel a befektetők főként a tisztított profitra szoktak figyelni az olajcégek esetében.

Forrás: [origo]

Pozitívum továbbá az is, hogy a Shell 43 centes részvényenkénti osztalék helyett 45 centet fizet a tulajdonosoknak, mely 5 százalékos emelkedést jelent éves alapon is.

A társaság üzemi készpénz-termelő képessége 11,6 milliárd dollár volt, ami viszont éves szinten 14 százalékos visszaesést jelent, ugyanis 2012 első negyedévében több mint 13,4 milliárd dollárt tudott elérni a társaság.

Az előző év azonos időszakához képest nem változott sokat a társaság szénhidrogén termelése, napi 3,552 millió hordó kőolajegyenértékest hoztak a felszínre, negyedéves alapon viszont 4 százalékos bővülésre volt képes a cég. A vállalat 2017-re szeretné a kitermelését 4 millió hordóra feltornászni.

Forrás: [origo]

A negyedéves teljesítményt pozitívan értékelte a cég vezetője, hiába kell gazdasági és sok helyen politikai kockázatokkal is megküzdeni, főként a nigériai nehézségek okoztak problémát.

A gyorsjelentést követően a Shell vezérigazgatója, Peter Voser bejelentette, hogy 2014 közepén leköszön posztjáról, mivel szeretne változtatni az életmódján. Voser 10 évet töltött összesen a pénzügyi vezetői és a vezérigazgatói székben és összesen 25 évet a cégnél.

A részvény jól reagált a mai jelentésre, az egyik legjobban teljesítő olajipari cégnek számít Nyugat-Európában az 1,1 százalékos teljesítményével.

Forrás: [origo]

Royal Dutch Shell napi grafikon (London)

Forrás: [origo]