Ez kell a magyar sikertörténethez

Vágólapra másolva!
Történelmet írtak ma kötvényeink, ilyen olcsó áron, ilyen hosszú futamidőre ugyanis eddig nem sikerült még pénzt kölcsönkérnie Magyarországnak. A képlet egyszerű: a fejlett világban szinte mindenhol 0 százalék közelében vannak a kamatok, így ha valaki szeretne hozamot is zsebre tenni, annak olyan országokban kell próbálkoznia, mint Magyarország. A forint persze ezt látva megbokrosodott, így ma két forinttal kevesebbet kell fizetnünk egy euróért, mint tegnap.
Vágólapra másolva!

Ráugrottak a forintra a spekulánsok, legalábbis a mai trendszerű erősödésből ez a kép rajzolódik ki. Nemcsak gyengíteni tudják ugyanis a hazai fizetőeszközt, hanem ha a folyamatok éppen úgy kívánják, akkor bizony a forint erősödésére játszanak. Ha másért nem, hát azért, mert fontos szinteket sikerült leküzdenünk, melyek után akár 295-ig is eltarthat ez a jó lendület.

A talpalávalót ezúttal az adja, hogy a kötvényeinkre valósággal ráugrottak a befektetők. Sokan akarnak nekünk hitelt adni, ráadásul ilyen hosszú távra (3, 5, és 10 évre), ennyire olcsón még sose akartak korábban. Ennek igen egyszerűen az az oka, hogy a világ úszik a jegybankok által a piacokra pumpált olcsó pénzben, és a hozamra éhes befektetők megvesznek mindent, amin még tudnak pár százalékot keresni.

Persze lehet, hogy a magyar fundamentumokban/teljesítményben látják a mesebeli fordulatot, ennek talán kisebb lehet az esélye. Már csak azért is, mert vannak bizony olyan afrikai országok is, melyeknek a magyarhoz hasonló kamatot kell fizetni a hitelért. Olyan időket élünk, amikor a befektetők keresik a kockázatos (és ezáltal hozammal járó) lehetőségeket, ennek a farvizén evezünk mi is. Emiatt csökkennek a kötvényhozamok, és emiatt csökken a magyar csődkockázat alakulását szemléltető mutató, a CDS-felár is.

A magyar szempontból vízválasztónak mondható következő nagy esemény a pénteki brüsszeli jelentés lesz, melyben a magyar államháztartási hiányra megfogalmazott idei és jövő évi prognózist fogja mindenki figyelni. Ha 3 százalék alatti számot látnak majd a befektetők, akkor minden bizonnyal elkezdenek örülni (hiszen a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülésünknek ez egy fontos mozgatója lehet), így ilyen esetben a magyar eszközök iránt fokozottabb érdeklődés mutatkozhat.