Elkészítette az Európai Bizottság az egyik agrártámogatásokkal foglalkozó zárójelentését, amely összesítette azt is, hogy mely országoknak kell támogatást visszafizetniük. A tizennégy szabálysértő közt van Magyarország is, igaz, csak 1000 eurót kellett visszaadni, és ezen már túl is vagyunk.

Az uniós tagállamoknak összesen 230 millió euró (69 milliárd forint) összegben kell, illetve kellett tavaly visszatéríteniük az EU agrárköltségvetéséből finanszírozott és a tagországok által jogosulatlanul felhasznált forrásokat - erről fogadott el határozatot az úgynevezett záró elszámolási eljárás keretében az Európai Bizottság.

A visszafizetési kötelezettség a tagországok mintegy felét - 14 államot, köztük Magyarországot - érinti. A magyar korrekciós tétel azonban gyakorlatilag elhanyagolható: mindössze ezer euró (300 ezer forint), ráadásul ezt az összeget Magyarország már kiegyenlítette, most tehát csupán a fizetési kötelezettség utólagos megerősítése történt meg. Magyarország minimális mértékben a felső támogatási határ fölött támogatott pályázókat, ezért kellett korrigálni. Tavaly azt állapította meg az Európai Bizottság, hogy Magyarország több mint 5 millió eurót rosszul használt fel.

A pénzt vagy azért kell visszajuttatni az uniós költségvetésbe, mert a felhasználás során a tagállamok nem tartották be az uniós előírásokat, vagy mert nem megfelelő eljárásokat alkalmaztak a kifizetések ellenőrzésére.

A kiugróan nagy tételek közt szerepel, hogy Görögországnak 83,6 millió eurót kell visszafizetnie, mert nem megfelelően csökkentetteék a szárított szőlő minimális hozamát, Lengyelországnak pedig 79,9 millió eurót adminisztrációs hibák miatt.

A görögök további 24 millió eurótól esnek el "az állattenyésztéssel kapcsolatos állomány-nyilvántartás és helyszíni ellenőrzések hiányosságai" következtében. Hasonló okból, "az állatok azonosítása és az állattartási támogatásokhoz kapcsolódó helyszíni ellenőrzések terén tapasztalt hiányosságok miatt" a britek visszafizetési kötelezettsége 10,3 millió euró.