Tarolnak a Visa és a MasterCard kártyái

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően erőteljes növekedésről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a Visa és a MasterCard. A két rivális rendkívül dinamus ütemben tudta növelni árbevételét 2013 első három hónapjában, amivel folytatták az utóbbi hónapokban megfigyelhető remek teljesítményüket. Ennek oka, hogy egyre többen részesítik előnyben a két vállalat kártyáit a készpénzzel szemben, ráadásul a felhasználók körének további bővülését segítheti a JPMorgannel és Ázsia legnagyobb online kereskedőjével való összefogás is. A MasterCard viszont kissé lemaradhat versenytársától, mivel a második negyedévben kisebb visszaesésre számítanak a legnagyobbnak számító amerikai piacon.
Vágólapra másolva!

Nagyot ugrott az árbevétel

A világ legnagyobb fizetési rendszerét üzemeltető társasága, a Visa nettó profitja 1,27 milliárd dollárra csökkent az első három hónapban az egy évvel korábbi 1,292 milliárd dollárról, ami viszont kellemes meglepetést okozott, mivel az elemzők ennél nagyobb visszaesésre számítottak. A Visa árbevétele szinte elképesztő ütemben, 15 százalékkal nőtt a tavalyi év első három hónapjához képest, ami így 2,96 milliárd dollárra emelkedett, meghaladva a szakértői prognózisokat is - írja a Bloomberg.

A világszerte Visa-kártyával lebonyolított fizetések összege 8,8 százalékos növekedés után 1030 milliárd dollárt tett ki. A hitelkártyákkal bonyolított vásárlások is emelkedtek, összesen 244 milliárd dollárt tettek ki. A 9,1 százalékos éves bővülés viszont az utóbbi esetben kisebb visszaesésnek felel meg, mivel a negyedik negyedévben 12 százalékos volt a hitelkártyás vásárlások éves növekedése.

Forrás: [origo]

A Visa után a világ második legnagyobb kártyakibocsátójának számító MasterCard szintén rendkívül erős negyedévről számolt be, a cég 12 százalékkal 766 millió dollárra növelte első negyedéves profitját, elsősorban az árbevételének dinamikus növekedésének köszönhetően. A MasterCard árbevétele éves 8,4 százalékos bővülés után 1,91 milliárd dollárra emelkedett, ami még így is kisebb csalódást okozott, mivel a szakértők 1,93 milliárd dollárt vártak előzetesen.

Forrás: [origo]

Ugyanakkor a MasterCard jelezte, a legnagyobb piacnak számító Egyesült Államokban 4,6 százalékra lassult a kártyáival bonyolított vásárlások növekedése az előző negyedéves 7,1 százalékról. Ajay Banga vezérigazgató ezen túl figyelmeztetett, az amerikai gazdasági növekedés bizonytalanságai miatt az USA-ban a második negyedéves kilátások nem annyira "fényesek", mint korábban gondolták, azonban 2013 második felétől újra dinamikus növekedésre számítanak.

A Visánál viszont továbbra is rendkívül optimisták a jövővel kapcsolatban, és közölték, a korábban jelzettnél jóval magasabb, 20 százalékos lehet az idei profitnövekedésük.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Tovább bővülhet a kártyabirtokosok köre

Charlie Scharf által vezetett Visa és a nagy rivális MasterCard dinamikus növekedésen mennek keresztül az utóbbi időben, részben amiatt, hogy a két cég jelentős mértékben emelni tudta a kártyáik használata után felszámított díjakat a kereskedelmi bankokkal kötött egyezségek értelmében. A dollármilliárdos üzleten túl a Visa megegyezett az USA-ban a legtöbb bankkártya tulajdonossal rendelkező JPMorgannel is a kártyakibocsátó különböző fizetési szolgáltatásainak értékesítéséről. A MasterCard pedig a kínai Alibaba vállalattal, Ázsia legnagyobb online kereskedő cégével kötött szerződést a MasterCard internetes fizetési szolgáltatásainak értékesítéséről, melynek értelmében az Alibaba közel 800 milliós ügyfélbázisát érhetik el a Reuters szerint.

Ezen túl régóta megfigyelhető, hogy az utóbbi hónapokban dinamikusan bővül a világ két legnagyobb, fizetési rendszereket üzemeltető társaságának felhasználói köre, mivel a lakosság egyre inkább a bank- és hitelkártyákat részesíti előnyben a vásárlások során a készpénz helyett.

Ezeknek köszönhetően a két cég meg tudta erősíteni pénzügyi helyzetét, ami után a Visa és a MasterCard egyaránt növelni tudta osztalékfizetését, és felgyorsította sajátrészvény visszavásárlási programját. Scharf közölte, továbbra is az a legfőbb céljuk, hogy a fizetések során minél több ügyfél használja az ő kártyáikat a készpénz helyett.

Ezen túl a vezérigazgató megerősítette, továbbra is arra törekednek, hogy a Visa árbevételének fele az Egyesült Államokon kívülről származzon 2015-ig. A jelenlegi trendek szerint az ázsiai régió jelentős szerepet játszik majd a felfutásban, ahol az elektronikus fizetések a 2011-es 36 százalékos arányról várhatóan az összes értékesítésen belül 42 százalékra emelkedhet 2016-ig.

A kedvező eredmények, és a profitvárakozások megemelésének köszönhetően a Visa részvényei már több mint 6 százalékot ugrottak. A MasterCard papírok viszont nem mutatnak elmozdulást, és tegnapi záróértékük közelében kereskednek velük.

Visa árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

MasterCard árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]