Lassú emelkedés a hét utolsó napján

Vágólapra másolva!
Mind a magyar, mind pedig az osztrák tőzsde jól teljesít a hét utolsó napján, a régiós piacok közül egyelőre csak a cseh tőzsde nem bírja az iramot, ám a visszaesés itt sem számottevő. Közben a forint a 296,5-ös szint közelében imbolyog, miután kisebb gyengülést mutatott a késő délelőtti órákban.Valamelyest a pozitív tartományban fordulnak a nap második felére az európai piacok, azonban a német és a francia piacok vezetésével a főbb indexek még némileg tartják magukat.Vélhetően tegnapi záróértékük közelében nyitnak ma az amerikai piacok a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Alacsony forgalom mellett erősödik a magyar piac

A cseh tőzsdén kívül jól teljesítenek a régiós piacok, a magyar BUX 0,5, míg az osztrák ATX 0,7 százalékos pluszban jár. A lengyel tőzsde nem tudja kivenni a részét a kedvező hangulatból, mivel zárva tart ma.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

0,5 százalékos emelkedésben van a BUX, a jó teljesítmény főleg a Mol-OTP párosnak köszönhető, melyek 1,2-0,4 százalékos emelkedést értek el a nap első felében. A forgalom viszont nem nevezhető túl acélosnak, csupán 1,8 milliárd forintot tett ki.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem sikerült meggyőznünk Brüsszelt arról, hogy képesek vagyunk tartósan 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, vagyis még legalább másfél hónapig rághatják a körmüket a magyar tőzsdei befektetők. Mindenki attól retteg, hogy a nagyvállalatok újabb különadót, vagy másnak álcázott, de a profitba ugyanúgy belemaró intézkedést kapnak majd a nyakukba. Sajnos a brüsszeli szavak alapján nem lettünk okosabbak, még egy darabig mindenképp marad a bizonytalanság.

Szívesen hitelezne nagyobb elánnal az OTP, aminek az ügyfelek száma és hitelképessége szab gátat Csányi Sándor elmondása szerint. Az OTP elnök-vezérigazgatója a VG-nek elmondta, hogy hasznosnak tartja a gazdaság élénkítését is szem előtt tartó jegybanki politikát.

Nem sokkal dél előtt gyengülésnek indult a forint árfolyama az euróval szemben, a délelőtti 295,7-es szintről így 297 közelébe ért az árfolyam. Onnan azonban valamelyest erősödni tudott a hazai fizetőeszköz, jelenleg 296,4-nél akaulnak a jegyzések.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Minimális erősödés látható Európában

Minimális erősödést értek el a reggeli órákban az európai piacok, legjobban a spanyol IBEX35 teljesít, 0,6 százalékos emelkedésével, míg a holland AEX 0,2 százalékos mínuszával alulteljesítőnek számít.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A hangulatot az sem tudta elrontani, hogy az Európai Bizottság a korábbi 0,3 százalékos visszaesés helyett 0,4 százalékos visszaeséssel számol 2013-ra. Ciprus esetében pedig a korábbi 3,5 százalékos visszaesés helyett már 8,7-et vár a Bizottság.

Több mint 6 százalékot ugrott ma a német acélipari óriás, a Thyssenkrupp árfolyama, miután a társaság részvényeire megfogalmazott eladási ajánlását vételre változtatta a UBS a célárat pedig 15,4 euróról 16 euróra tornászta fel. Továbbá egyre nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül eladni a cég amerikai érdekeltségeit, melyet a harmadik legnagyobb brazil acélgyártó, a Cia. Siderurgica Nacional vásárolhat meg.

A Thyssenkrupp árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Piaci információk szerint a világ harmadik legnagyobb sörgyártója, a Heineken vevőt keres holland üdítőitalgyártó- és forgalmazó egységére. A leány többek között olyan világhírű márkák licencjogával rendelkezik, mint a Pepsi, a 7Up vagy a MountainDew.

Az Andritz tegnapi nagy zakóját követően több elemzőház is kedvező ajánlást adott ki az osztrák cégre, mely a világ második vizierőművi beszállítójának számít. A Goldman Sachs vételi ajánlása mellett, már a Commerzbank, a Berenberg is hasonlóképp vélekedik, míg a JPMorgan felülsúlyozást fogalmaz meg a papírra. Az árfolyam ma valamelyest korrekciót mutatva 4,4 százalékos pluszban jár.

Vélhetően tegnapi záróértékük közelében nyitnak ma az amerikai piacok a határidős indexek alapján.