Vágólapra másolva!
Szívesen hitelezne nagyobb elánnal az OTP, aminek az ügyfelek száma és hitelképessége szab gátat Csányi Sándor elmondása szerint. Az OTP elnök-vezérigazgatója a VG-nek elmondta, hogy hasznosnak tartja a gazdaság élénkítését is szem előtt tartó jegybanki politikát.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedést szem előtt tartó jegybanki politika kezd kirajzolódni, amit az OTP elnök-vezérigazgatója hasznos folyamatként értékel. Az ország számára nagyon fontos, hogy a reálgazdaság növekedjen.

Bár az alapkamat csökkenése a bankok jövedelmezőségét negatívan befolyásolja, ezt az erősebb gazdasági növekedés és hitelkereslet bőven ellensúlyozhatja. Az elmúlt években az OTP növelte hitelkihelyezését, de a hitelképes ügyfelek hiánya gátja volt a nagyobb növekedésnek.

A növekedési hitelprogramon keresztül juttatott forrást a bank megduplázná, legalább 350 milliárd forintnyi folyószámlahitel kibocsátására tesznek ajánlatot. A vállalati faktoring üzletágon keresztül pedig 200 milliárd forintnyi kihelyezést terveznek. A banknál nincs likviditási vagy tőkekorlátja, hogy bővüljön a hitelezés, a hitelt felvenni szándékozók képessége szabhat inkább gátat a növekedésnek.

Az OTP részvényesek számára nagy újdonságokat nem mondott a bank első embere. A hitelezés növelését szem előtt tartják, ami a hosszabb távú profitkilátásoknak is kedvez, azonban nincs annyi hitelképes ügyfél, hogy érdemben tudja az OTP növelni aktivitását. A jegybanki lépéseknek - az alapkamat csökkenése, illetve a hitelprogram bevezetése - potenciális hatásait így egyelőre nagy kérdőjelek övezik.

Az OTP árfolyama (Ft)