Eladja-e Mol pakettjét a Dana Gas?

Vágólapra másolva!
Vasárnap olyan pletykák láttak napvilágot, melyek szerint a Dana Gas értékesítené a kurdisztáni eszközeit. A társaság később cáfolta a felvetést, de a hír kapcsán felmerülhet bennünk, hogy vajon a pletykáknak mi közük lehet a Dana Gas közismerten nehéz likviditási helyzetéhez. Mivel szerdán jár le az a korlátozási időszak, amelyet követően a Dana akár eladhatja Mol részesedését, utánajártunk, mi szólhat az értékesítés mellett illetve ellen.
Vágólapra másolva!

Pletykák szerint a Dana Gas, a Molban jelenleg közel 1,5 százalékos részesedéssel rendelkező közel-keleti olajtársaság értékesítheti kurdisztáni eszközeinek egy részét. A hírre a társaság árfolyama vasárnap (az arab világban a vasárnap munkanap, így nem félreértésről van szó) 8 százalék körüli emelkedést produkált az abu-dzsabi tőzsdén.

Később a társaság hivatalos közleményben tagadta a találgatásokat. A Dana Gas szóvivője szerint nincs alapja azoknak a híreszteléseknek, melyek szerint a társaság leválasztja vagy eladja kurdisztáni vagy egyéb eszközeit. A Reuters által idézett kommentben azt is megemlíti a szóvivő, hogy egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy mérlegelik a leválasztás lehetőségét, tehát ez nem egy újkeletű dolog.

Mi köze a hírnek a Molhoz?

Mint ismert, a Dana Gas február elején jelentette be, hogy megválik az akkor 3 százalék körüli Mol pakettjének felétől (1,675 millió részvénytől). Az indok egyértelmű volt, a Dana Gasnak folyamatos problémái vannak az egyiptomi és kurdisztáni ügyfeleivel, és nagyon nehezen tudja csak beszedni követeléseit.

Szerdán, azaz május 8-án jár le az az eladási korlátozási időszak, amit a Dana Gas még februárban vállalt. Jelenleg még 1,486 milliárd Mol részvény van a Dana tulajdonában és a korábbi vállalásai alapján szerdáig nem adhatott el további részvényeket a közel-keleti olajtársaság.

Mivel a héten lejár ez a korlátozás, illetve a vasárnapi pletykák alapján is úgy tűnhet, hogy továbbra is likviditási gondja vannak a cégnek, ezért megvizsgáltuk, mi szólhat a fennmaradó Mol pakett értékesítése mellett illetve ellen.

Pro és kontra: az értékesítés kockázata még mindig fennáll

Az Egyiptomból érkező hírek alapján úgy gondoljuk, hogy az ottani pénzek beszedésével továbbra is problémái lehetnek a Dana Gasnak. Ennek némileg ellentmond, hogy március végén azt jelentette be a cég, hogy sikerült nagyjából 74 millió dollárnyi kintlévőséghez hozzájutni (ennek egy részét Kurdisztánból, másik részét Egyiptomból szedték be).

Tovább javítja a képet, hogy a Mol részvények februári eladásából is befolyt nagyjából 134-135 millió dollár.

A finanszírozási helyzet szempontjából az is jó hír, hogy sikerült megegyezni az 1 milliárd dollár értékű úgynevezett sukuk kötvények átstrukturálásáról. A kvázi hitelként működő tartozás egy részét, 70 millió dollárt előtörleszt a Dana, míg 80 millió tartozást elengednek a hitelezők. A fennmaradó 850 millió dollár 5 éves időszakra lett meghosszabbítva.

A sukuk egy iszlám pénzügyi instrumentum, amely leginkább a tipikus kötvényhez hasonlítható. Ez a speciális finanszírozási forma azért terjedt el az arab világban, mert az iszlám vallási törvények nem engedik meg olyan értékpapír kibocsátását, melyre kamatot fizetnek. A sukuk kibocsátója bérbe adja a kvázi kötvényeket egy befektetői csoportnak és nem kamatot, hanem bérleti díjat fizet, illetve szerződésben vállalja, hogy egy későbbi időpontban névértéken visszavásárolja a tanúsítványokat.



Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Mol részvények a rendelkezésre álló pénzeszközökön kívül a társaság talán leglikvidebb eszközei, így egy sürgős likviditási probléma esetén valószínűleg ehhez nyúlna először a Dana Gas menedzsmentje. Év végi állapotok szerint 165 millió dollár pénzeszköze volt a társaságnak, bár ez azóta vélhetően változott. Legutóbbi információnk szerint a jövő hét elején teheti közzé első negyedéves gyorsjelentését a Dana Gas, így érdemes lesz arra is figyelni.

Összességében úgy gondoljuk, hogy a napvilágot látott hírek alapján valamelyest javult a Dana Gas likviditási helyzete, bár azt nehezen lehet értékelni, hogy a felszín alatt milyen folyamatok zajlanak. A javuló kép ellenére még mindig fennáll annak az esélye, hogy eladja fennmaradó Mol részesedését a Dana, bár a februári árhoz képest ezt további 7-8 százalékos diszkonton tudná csak megvalósítani, ha piaci árat feltételezünk (februárban azonban a piaci ár alatt 5,5 százalékkal volt a tranzakciós ár, és vélhetően most is csak alacsonyabb áron valósulhatna meg a tranzakció). Úgy véljük, hogy a remek növekedési lehetőséggel kecsegtető kurdisztáni eszközök eladása kevésbé valószínű opció, és ha tényleg pénzre lenne szüksége a Dana Gasnak, akkor előbb a Mol részvényeit értékesítené a társaság és csak akkor nyúlna a termelő eszközeihez, ha már végképp minden kötél szakad.

Mol

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]