Folytatódhat a jen vesszőfutása

2013.05.06. 9:25

A jen további mélyrepülését jósolja utolsó kitekintőjében Jim O'Neill, aki 18 év munkáját követően távozik a Goldman Sachs Asset Management éléről. A következő másfél évben a japán fizetőeszköz a 100-120-as szintekig gyengülhet a dollárhoz képest, bár a százas érték átlépése küzdelmes folyamat lehet a jen számára.

O'Neill nyugdíjba vonulása előtti utolsó CNBC interjúja szerint az amerikai gazdaság várhatóan jobban teljesít majd az előttünk álló hónapokban, így az ország számára is könnyebb lesz elfogadni a japánok jengyengítő politikáját. Az ugyanis nem helyez majd akkora nyomást az amerikai versenyképesség alakulására.

Bár a legtöbben a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) betűszó összeállítása miatt ismerik a szakembert (aki tizenkét évvel ezelőtt a feltörekvő országok gyors gazdasági növekedését és gazdasági súlyuk jelentős megerősödését prognosztizálta), a Goldman Sachs-hoz sikeres devizapiaci várakozásai miatt kerülhetett. A 90-es években pont a jen piacával kapcsolatban megfogalmazott véleményének volt komoly szerepe az elért sikereknek és hírnévnek, vagyis a karriert lezáró kitekintéssel jól keretbe foglalta O'Neill a Goldmannál eltöltött éveket. 

Forrás: [origo]

Mivel a japán deviza már jelenleg is a 100-as szintekkel kacérkodik, Jim O'Neill várakozásának talán az lehet az érdekesebb pontja, hogy akár a 120-as magasságokig is gyengülhet az árfolyam. Ha a szakembernek igaza lesz, úgy a devizapiaci folyamatok elsősorban a japán exportőröknek kedvezhetnek, hiszen - ha nem rendelkeznek fedezeti pozíciókkal -, a bevételük emelkedését okozhatja a kimutatásaik szerinti fizetőeszköz mélyrepülése.