Fúrja az eurót az azt bevezető miniszter

Vágólapra másolva!
Oskar Lafontaine 1999-ben német pénzügyminiszterként részt vett az euró bevezetésében, most viszont úgy véli, az euróövezet ebben a formában nem maradhat fenn. Aggódik, mi lesz, ha a déliek fellázadnak a német hegemónia ellen.
Vágólapra másolva!

Fel kell bomlania az euróövezetnek, mielőtt a jelenlegi válságkezelési módszerek "katasztrófához" vezetnek - jelentette ki Oskar Lafontaine volt német pénzügyminiszter.

Lafontaine éppen akkor volt a pénzügyi tárca vezetője Németországban, amikor 1999-ben bevezették az eurót. (Ez a pénznem elektronikus formájának megszületését jelentette, a bankjegyek csak három évvel később jelentek meg.)

A Telegraph brit lap internetes kiadásának tudósítása szerint a politikus a saját pártja, a baloldali Die Linke honlapján azt fejtegette, hogy a németek még nem ismerték fel: a déli országok előbb utóbb kénytelenek lesznek fellázadni a német gazdaságpolitika európai "hegemóniája" ellen.

Lafontaine szerint a gazdasági helyzet "hónapról hónapra romlik", és a munkanélküliség növekedése elért egy olyan pontot, amikor a demokratikus struktúrák minden eddiginél nagyobb veszélyben vannak.

A németek által erőltetett megszorítások politikájával szembeni erősödő ellenállásról bővebben itt olvashat.