Az amerikai játékgyártó is profitálhat a Star Wars-ból

Vágólapra másolva!
Az Electronic Arts nyerte el a Star Wars játékok fejlesztésének jogát a Walt Disneytől. Az amerikai játékgyártó ezzel rendkívül előnyös üzletet köthetett, mivel a népszerű sorozat hamarosan érkező folytatásából már a vállalat is profitálhat majd. A kedvező hírekre részvényei nagyobb emelkedéssel reagáltak, azonban később a negatív tartományba csúsztak vissza, a Walt Disney papírok viszont nem mutatnak nagyobb elmozdulást.
Vágólapra másolva!

A hétfői megállapodás értelmében a Walt Disney az Electronic Artsnak ítélte oda a Star Wars játékok fejlesztésének a jogát - írja a Bloomberg. Az EA több éves szerződést kötött a jogtulajdonosnak számító Walt Disney-vel, miután a rajzfilmgyártó egy korábbi döntése értelmében saját maga már nem kíván több játékot készíteni a sorozatból. Emiatt áprilisban már megszüntette az általa birtokolt Lucasfilm játékfejlesztői üzletágát, a 30 éve működő LucasArtsot.

A megállapodás - melynek pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra - értelmében az EA számos Star Wars játékot fog fejleszteni számítógépekre, konzolokra és mobil eszközökre. Az Electronic Arts és a Walt Disney ezzel tovább mélyítette kapcsolatát, mivel az EA korábban megszerezte egy online számítógépes Star Wars játék elkészítésének jogát - a Walt Disney tulajdonában lévő - Lucasfilmtől. A Star Wars: The Old Republic nevű internetes játék fejlesztésébe az EA 100 és 300 millió dollár közötti összeget fordított, ami azonban nem hozta meg a kívánt eredményeket.

Mint ismert, a Walt Disney tavaly ősszel 4 milliárd dollárért vásárolta fel a Lucasfilmet, mellyel hatalmas mennyiségű tartalomhoz és potenciális jogdíjhoz jutott. A mostani megegyezéssel pedig ebből az EA is profitálhat, mivel a Star Wars nem sokára érkező folytatása vélhetően sok érdeklődőt fog vonzani, ami az Electronic Arts eredményein is meglátszódhat majd.

A kedvező fejleményekre 2,8 százalékot erősödtek hétfőn piaczárás után az Electronic Arts részvényei, melyek ma 2 százalékos pluszban is forogtak, késő délután viszont 0,4 százalékos mínuszba kerültek. A Walt Disney papírok viszont nem mutatnak jelentősebb elmozdulást.

Walt Disney árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Electronic Arts árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]