Harmadik napja drágul az olaj

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's árupiaci indexe a pénteki száguldás után, újabb 0,3 százalékkal növelte értékét a hét első kereskedési napján. Tovább emelkedett a kőolaj és nagyot ugrott a cukor, 4 százalékot vesztett árából viszont a kukorica.
Vágólapra másolva!

Harmadik napja emelkedik a kőolaj árfolyama a kiújuló közel-keleti feszültség hatására. A térség még mindig a globális olajkínálat harmadát adja, bár súlya folyamatosan csökken. Másik oldalról az erősödést csökkenti, hogy az amerikai készletek 80 éve nem látott magas szinten vannak, valamint a világgazdaság növekedési kilátásai továbbra sem túl kedvezőek. Az árfolyam meglehetősen széles sávban ingadozott, járt 97 felett és 95 alatt is. Az elmúlt három nap mindenesetre több mint 5 dolláros emelkedést, azaz 6 százalékos pluszt hozott.

Az árfolyam lényegében visszatért a március végi szinthez, úgy, hogy közben 10 dollárral lejjebb is járt. A brent olaj még jobban, 1,27 dollárral izmosodott, mivel a közel-keleti események jobban befolyásolják ennek a típusnak a megítélését, ennek megfelelően ismét nyílik az olló a két olajfajta között és ismét közelíti a 10 dollárt.

WTI nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

A földgáz viszont veszített értékéből, miután a Commodity Futures Trading Commission pénteki közlése alapján a befektetők nettó long pozíciói rekord szintre emelkedtek. Hasonló hírek általában egy trend végére figyelmeztetnek, ezért elkezdődött a vételi pozíciók zárása. Asz árfolyam pedig szépen kúszik vissza a 4 dolláros szint felé.

Földgáz árfolyama

Forrás: [origo]

Több mint egy hónapja nem esett 4 százalékot a kukorica árfolyama egyetlen nap alatt. Az elmúlt héten amiatt ugrott meg az árfolyam, hogy a csapadékos időjárás miatt csúsznak a vetési munkálatok a földeken és hasonló időjárást jeleztek előre a következő két hétre. Tipikus hétfői időjárási piacot láthattunk, mivel a szombaton és vasárnap zárva tartó piacok ezen a napon reagálják le az elmúlt két és fél nap új információit, jelen esetben a várhatóan szárazabb időjárási kilátásokat.

Kukorica árfolyama

Forrás: [origo]

Március óta a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékkal nőtt a cukor árfolyama, de van hova korrigálnia hiszen az idei évben eddig 8,7 százalékot veszített értékéből.

Cukor árfolyama

Forrás: [origo]