A Tőzsdecápákban hangzott el Gordon Gekko egyik sokat idézett mondata:  "Greed, for lack of a better word, is good." A mohóság jó, hiszen lehetővé teszi az árfolyamok gyakran irreális magasságokba való emelkedését. A befektetőkben és spekulánsokban meglévő nyereségvágy kikapcsolhatja a rációt és szabadjára engedheti a kapzsiságot. A tőzsdei buborékok fújódása és kipukkanása során vagyonok képződhetnek és tűnhetnek el.

Az utóbbi néhány hónapban robbant be a köztudatba a Bitcoin néven futó virtuális fizetőeszköz, amely március végétől két hét alatt 40 dollárról 250 dollárig száguldott föl a bitcoin tőzsdeként funkcionáló MtGox kereskedési platformon. Létjogosultsága és jövőbeni értékének alakulása nagy vitákat kavart befektetői körökben, de mindenképpen egy izgalmas instrumentumról van szó.

A Bitcoin generálását 2009-ben kezdte el egy inkognitóban lévő programozó zseni. A programot bárki használhatja és megpróbálhat Bitcoinokat bányászni magának. A Bitcoint azért kapja, mert a program futtatásával egyben számítási kapacitást is felajánl a hálózat számára. A programmal  legfeljebb 21 milliárd BTC előállítása lehetséges.

Nézzük, mi az ami vonzóvá teszi a befektetők körében?

A Bitcoin titkosított csatornákon keresztül online fizetéseket tesz lehetővé, jelenleg számos online kereskedő elfogadja.  A tranzakciók banki közreműködés nélkül, direkt kapcsolaton keresztül történnek, alacsony vagy zéró költség mellett.  A tranzakciókban résztvevők névtelenek maradhatnak.

A hitelválság miatt az utóbbi években megrendült a bankrendszerbe vetett bizalom, aminek egyik jele a fizikai aranyba történő befektetések megugrása és a banki széfek kapacitásának teljes kihasználása. A befektetők szeretnének olyan vagyontárgyat is birtokolni, amely relatív biztonságban van a bankoktól és a szabályozó hatóságoktól.

A Bitcoin emiatt adódó előnyeit egyre többen felismerik, ami jelentős spekulációs keresletet vonz magával. Ugyanis olyan szereplők is megjelentek már a Bitcoin piacon, akiket nem az előnyök kihasználása hanem a várható árfolyam mozgásból eredő nyereség érdekel.

Mik azok a kockázatok, amelyek fenyegetik a Bitcoin tulajdonosokat?

Az anonimitás egyszerre előny és hátrány is. Állítólag egyre több illegális üzletben résztvevő személy használja a Bitcoint fizetőeszközként. Idő kérdése lehet, hogy a bűnüldöző szervek és az adóhatóság megpróbálják megszüntetni a tranzakciókban résztvevők névtelenségét vagy valamilyen módon megakadályozni  a bitcoinnal való kereskedést és fizetést.

A Bitcoinnal való fizetést elfogadó online cégek kockázatkezelési és jogi osztálya nem kis kihívások között kell hogy dolgozzon a hatalmas árfolyammozgások és az érdeklődő hatóságok miatt.

Mivel a Bitcoinnnak nincs fizikai megjelenése, ha a tulajdonosok elfelejtik a jelszavukat, nem tárolják el biztos helyen az adatokat vagy valamilyen számítástechnikai probléma lép fel a rendszerben, elveszíthetik a bitcoinjaikat. Ehhez kapcsolódhat egy esetleges hackertámadás, amelyre már volt példa korábban, amikor megbénították a kereskedési rendszert, nem kis pánikot kiváltva a Bitcoin tulajdonosok körében.

A Bitcoin körüli hype újabb virtuális pénzeket generálhat, például az amerikai OpenCoin májusban jelenik meg a Ripple nevű digitális pénzzel. Ha túl sok hasonló termék jelenik meg, eltűnhet a varázsuk és a befektetők elveszíthetik érdeklődésüket.

A legnagyobb kockázatot a bizalom elvesztése jelentheti, hiszen a bitcoin mögött nincs semmilyen számszerűsíthető érték. Ugyan ez az állítás az aranystandard megszűnése óta a papírpénzre is érvényes, de annál a nemzeti bankok és kormányok érdeke, hogy a bizalmat fenntartsák. Ugyanis egy ország pénzének túlzott elértéktelenedése a regnáló politikai hatalom azonnali bukásához vezethet.

A bizalom elvesztése származhat a bitcoin árfolyamának magas volatilitásából, egy-egy nagyobb zuhanás pánikeladásokat válthat ki a tulajdonosokból, hiszen a kereskedők többsége tisztában van a mögöttes érték hiányával.

A magas volatilitást jól mutatja,hogy a múlt héten a Bitcoin árfolyam 150 dollárról 80 dollárra zuhant, arra a hírre,hogy a Bitcoin legnagyobb tőzsdéjét, az MT Goxot 75 millió dollárra perli partnere a CoinLab. A zuhanást egy hatalmas pattanás követte, az árfolyam 120 dollár fölé ugrott.

Összeségében a Bitcoin, a kockázatok túlsúlya miatt eszköz diverzifikációra nem alkalmas, csak annyi pénzt szabad benne tartani, amit gond nélkül elveszíthetünk. A magas volatilitása miatt  kiváló spekulációs célpont, de a kereskedést nehezíti, hogy fundamentumok hiányában nem elemezhető. Hosszabb távon nagyobb esélyt látunk arra, hogy 50 dollár legyen, mint 250.