A cégek fele már beruházna

Vágólapra másolva!
A hazai kkv-vezetők körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatás adatai szerint túljutott a mélyponton a hazai vállalkozások beruházási szándéka. Az év első negyedében ismét növekedett a beruházásban gondolkodó kkv-k aránya, jelenleg 58 százalékuk tervez fejlesztést.
Vágólapra másolva!

Harmadik negyedéve folyamatosan növekszik a beruházásban gondolkodó vállalkozások aránya, így jelenleg a kkv-k 58 százaléka tervez valamilyen beruházást a következő egy év során. Továbbra is az informatikai fejlesztések állnak az élen - mondta Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A jelenlegi szint ugyanakkor még mindig elmarad az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest, amikor is a vállalkozások 61 százaléka készült beruházást megvalósítani. A kkv vezetők legnagyobb része ismételten az informatikai beruházásokra készül (29 százalék), annak ellenére, hogy 4 százalékpontos visszaesés figyelhető meg az előző negyedévhez képest. Ezt követi a gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék, amit a vállalkozások egyötöde tervez, míg a gépjárműpark korszerűsítésében a kkv-k 16 százalék-a gondolkodik - részletezte az eredményeket Németh László.

A különböző szektorokat tekintve a legkisebb beruházási szándék a kereskedelmi (53 százalék) és szolgáltató (56 százalék) cégeknél figyelhető meg, miközben közel azonos arányban gondolkodnak fejlesztésben az ipari (62 százalék) és a mezőgazdasági (65 százalék) vállalkozások.

Az ipari és az agrárcégek elsődleges beruházási célja a gépek, berendezések fejlesztése, a kereskedelmi és szolgáltató szektorban pedig az informatikai beruházások állnak az élen. Azonban nemcsak a tevékenységi kör, hanem a cég mérete is jelentősen befolyásolja a beruházási szándékot: míg a mikrovállalkozások csupán alig több mint fele (51 százalék) tervez beruházást, addig a kisvállalkozások 63 százaléka a középvállalatok pedig több mint kétharmada (68 százalék) gondolkodik fejlesztésben.

A jegybank növekedési hitel programjának bejelentését megelőzően készült kutatás adatai arra utalnak, hogy a kedvezményes hitelfeltételek főként az egyébként is beruházásban gondolkodó vállalkozások esetében növelik a beruházási szándékot, ugyanis tovább csökkent azoknak a cégeknek a száma, akiknek beruházási döntése egyértelműen egy kedvező hitelajánlathoz kötődik.

Míg tavaly decemberben a beruházást nem tervező vállalkozások 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kedvező hitelajánlat esetén fejlesztenének, addig ez az arány most márciusban már csak 13 százalék. Ezzel párhuzamosan a beruházásban gondolkodó cégek esetében közel megegyező, 29 százalék illetve 30 százalék volt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek kedvező hitelkondíciók esetén növelnék beruházásaikat.