Csúcsokat döntenek a piacok, 15 ezer pont fölött a Dow

Vágólapra másolva!
Nem volt megállás tegnap az amerikai tőzsdéken, melyen a remek hangulatban a főbb részvényindexek tovább meneteltek felfelé. A Dow Jones története során először tudott 15 ezer pont fölött zárni, de az S&P 500 is újabb történelmi csúcsot ütött. Ennek, valamint a remek kínai makroadatoknak köszönhetően Ázsiában is a vevők dominálnak a börzéken, az ausztrál index a keddi kamatvágás következtében öt éves csúcsára ugrott, és a japán Nikkei is 2008 óta nem látott magasságokba került. A jó kedv az európai tőzsdékre is átragadhat, a határidős indexek alapján 0,2 százalék körüli pluszokban indulhat a kereskedés, amivel az öreg kontinensen is folytatódhatnak a csúcsdöntések.
Vágólapra másolva!

Öt éves csúcson az ausztrál és japán index

Az amerikai tőzsdék csúcsdöntése az ázsiai piacokra is pozitív hatással van, ahol a részvényindexek szinte kivétel nélkül emelkedni tudnak. A jó hangulatot segítheti, hogy a 16,15 milliárd dolláros elemzői várakozáshoz képest magasabb lett az áprilisi kínai kereskedelmi mérleg többlete, mely 18,16 milliárd dollárt tett ki. Az import a várt 13 százalék helyett 16,8 százalékos éves növekedést mutatott, míg az export 9,2 százalékos bővülés helyett 14,7 százalékot erősödött.

Az S&P/ASX200 index vezeti a tőzsdemutatók sorát a tegnapi 25 bázispontos ausztál kamatvágás után, ami után a szigetország indexe közel öt éves csúcsára ugrott.

A japán Nikkei szintén remekül teljesít, és 1 százalékos menetelelése után újabb öt éves csúcsot ütött. A kínai Shanghai Composite is nagyobb menetelésen van túl, sorozatban a negyedik napja tud emelkedni, amivel hat hete nem látott magasságokig jutott.

Forrás: [origo]

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

15 ezer pont fölött a Dow Jones

Kedden az európai tőzsdéken uralkodó jó hangulat átragadt az amerikai piacokra is, ahol remek napot zártak a főbb részvényindexek. Az optimizmust elsősorban a kedd reggeli ausztrál kamatcsökkentéssel, valamint a kedvező vállalati gyorsjelentésekkel magyarázták a szakértők.

A főbb tőzsdemutatók kivétel nélkül pluszban zártak, a Dow Jones pedig 0,6 százalékos emelkedés után története során először tudott a 15 ezer pontos szint fölött maradni zárás után. Az S&P 500 szintén jól teljesített, és szintén újabb történelmi csúcsot ütött. A Nasdaq pedig 2000 óta nem látott magasságok környékéig jutott 0,1 százalékos erősödése után.

Forrás: [origo]

Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szinte kivétel nélkül a pozitív tartományban fejezte be a kereskedést, a legjobban a távközlési papírok teljesítettek 1,2 százalékos erősödéssel. A technológiai vállalatok viszont kissé lemaradtak társaiktól, elsősorban a Microsoft 1,3 százalékos, és a Cisco 2,1 százalékos gyengülése miatt. A piaci elemzők elsősorban profitrealizálással magyarázzák a társaságok gyengébb teljesítményét.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott tegnap, melynek során inkább a vártnál kedvezőbb eredményekről számoltak be a társaságok.

A Walt Disney az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedévet zárt. A szórakoztatóiparban tevékenykedő társaság az előző év azonos időszakához képest árbevétel és profit soron is növekedést tudott elérni. A részvény ettől függetlenül 1,4 százalékos mínuszba csúszott piaczárás után.

Az Electronic Arts árfolyama viszont 7,9 százalékot szökkent piaczárás után, annak ellenére, hogy a szoftvergyártó cég felemás negyedéven van túl. Ráadásul a következő negyedév során lényegesen nagyobb lehet a konszenzusban szereplő értéknél az egy részvényre jutó veszteség és az árbevétel sor sem lesz túl jó. A vállalat ettől függetlenül 1,2 dolláros éves EPS-sel kalkulál, ami a várt 1,1-es értékhez képest lényegesen nagyobb, valószínűleg ennek tudható be a részvények erősödése. Ezen túl a cég befektetői még annak is örülhetnek, hogy a játékgyártó nyerte el a Star Wars játékok fejlesztésének jogát a Walt Disneytől.

Electronic Arts árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A DirecTV papírjai szintén 6,9 százalékot erősödtek, miután a vállalat kedvező első negyedéves gyorsjelentést tett közzé. A cég nettó profitja ugyanis a vártnál kisebb mértékben csökkent éves alapon, elsősorban a latin-amerikai régió jó teljesítményének köszönhetően.

1,6 százalékot tudott növekedni piaczárás után a JC Penney, miután a nehéz helyzetben lévő amerikai kiskereskedő tegnap este közzétette előzetes első negyedéves számait. Az árbevétel 2,64 milliárd dollár lehet (várt: 2,73 milliárd dollár), és a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 16,6 százalékot eshetett az előzetes számok szerint a várt 11,3 százalékkal szemben. A végleges eredményszámokat május 16-án teszi közzé a társaság.

A makronaptár a hét többi napjához hasonlóan ma is szegényes lesz, a gyorsjelentési szezon viszont folytatódni fog. Többek között a Green Mountain Coffee, a Groupon, a NewsCorp, a TeslaMotors és a Transocean is közzéteszi negyedéves számait.