Vágólapra másolva!
Tavaly még úgy fogadták el a trafiktörvényt, hogy csak cigarettát és más dohányterméket lehet árulni a trafikokban. Az idén aztán hozzájött a lottó, az alkohol, az ásványvíz, az üdítő, az újság. Most pedig egy új javaslat szerint még fagyit és jégkrémet is lehetne kapni a dohányboltokban. És megteremtik a lehetőséget, hogy a kormányoldal, illetve a parlament a későbbiekben még bármi egyéb árut is felvegyen az árusítható körbe. Óriási üzlet a trafik.
Vágólapra másolva!

Már úgy is igen szép hasznot hajt egy trafik, ha csupán cigarettát és dohánytermékeket lehetne árulni, a Lázár János által garantált 10 százalékos haszonkulcs alapján jobb helyeken 50 milliót is érhet húsz évre a trafiküzemeltetés joga. Évente 3-5 millió forintos garantált haszon átlagosan, a jobb helyeken ennek a többszöröse. A parlament költségvetési bizottsága azonban tovább bővítené a trafikokban kapható termékek körét, lehetővé téve, hogy fagylaltot és jégkrémet is árulhassanak.

A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni. A parlament azonban már decemberben bővítette a termékkört, engedélyezve, hogy lottót és sorsjegyeket is áruljanak. A jogszabály idén februárban elfogadott újabb módosítása után pedig szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is kínálhatnak a július 1-jén megnyitó trafikok.

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága most egy módosító javaslattal tovább szélesítené a trafikáruk körét, megengedve, hogy a boltokban fagylaltot és jégkrémet is áruljanak. Sőt, egy olyan pontot is belecsempésznek a törvénybe, ami alapján gyakorlatilag bármi más termék árusítását is engedélyezheti a kormányoldal, illetve a parlament, ehhez elég lesz bármikor a jövőben csak egy jogszabályt módosítani, írni. Az erről szóló módosító javaslatot a testület szerdán terjesztette be a parlamentnek.