Vágólapra másolva!
Gyengülni kezdett a Magyar Telekom a cég inkább csalódást keltő első negyedéves gyorsjelentése után, ami a BUX emelkedését is fékezi. Balog Ádám MNB alelnök ma reggeli szavai után viszont a forint erősödni kezdett, és már a 295-ös szintet vette célba az euróval szemben. Európában többnyire felfelé indultak el nyitás után az indexek, miután az amerikai és ázsiai társaik tegnap és ma is folytatták hegymenetüket. Mint ismert, az amerikai Dow Jones és az S&P 500 is új történelmi csúcsot állított be, míg ma a japán Nikkei és az ausztrál S&P/ASX 200 ugrott öt éves csúcsáig. A vételi kedvet a sikeres portugál kötvényaukció, és a kedvezőbb vállalati gyorsjelentések is segíthetik. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Csúcsokat döntenek a piacok, 15 ezer pont fölött a Dow
Vágólapra másolva!

Balog szavai erősítették a forintot

A magyar részvényindex tegnaphoz hasonlóan emelkedni tud, és 0,2 százalékos pluszával régiós társaihoz hasonlóan teljesít.

Kisebb csalódást kelthet az a hír, hogy a költségvetési hiány egyenlege már az idei első négy hónapban meghaladta az éves előirányzat 60 százalékát az NGM tájékoztatása szerint. Ezzel az első négy hónapban már 528,6 milliárd forint hiányt hozott össze az államháztartás központi alrendszere, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 228,2 milliárd forinttal.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább újra a Magyar Telekom kisebb esése fékezheti, a telekomtársaság részvényei 0,6 százalékos mínuszt szedtek össze a cég felemás gyorsjelentése után. A telekomcégnek sikerült még a legpesszimistább elemzői várakozást is alulmúlnia az első negyedéves profitjával, az árbevétel terén viszont sikerült túlszárnyalni a szakértői konszenzust. A hatalmas nyereségzuhanást az alacsony profitabilitású tevékenységek bevételének megugrása, illetve a közműadó teljes egészében történő elszámolása okozta.

A többi főbb papír ezzel szemben drágulni tud, az OTP tovább emelkedik két hónapos csúcsáról, míg a Mol és a Richter 0,2 százalékos pluszt szedett össze. Az Egis viszont még nem mutat elmozdulást.

Az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy ma jár le az az eladási korlátozási időszak, amit a Dana Gas még februárban vállalt a Mol részvények eladásával kapcsolatban. A Dana Gas jelenleg 1,5 százalékos részesedéssel rendelkezik az olajipari vállalatban, és amennyiben továbbra is likviditási gondjai akadnának, úgy megvan az esélye, hogy értékesítheti a Mol-ban lévő részesedését.

Forrás: [origo]

A forint erősödésnek indult kora délelőtt a főbb devizákkal szemben, és az euró/forint árfolyama a 295-ös szintet vette célba. A dollár/forint jegyzése 225,4-ig, a svájci franké pedig 240-ig ereszkedett vissza.

A hazai fizetőeszköz erősödésében szerepet játszhat, hogy Balog Ádám, az MNB alelnöke ma reggel adott nyilatkozata szerint a jegybank továbbra is 3 százalék alatti inflációt jósol az elkövetkezendő hónapokra. Az alcsony infláció pedig lehetővé teszi az MNB számára, hogy a gazdsaági növekedés beindításának elősegítésére fókuszáljon.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Elkapkodták a portugál államkötvényeket

Az amerikai és ázsiai tőzsdék remek teljesítménye az európai piacokra is pozitív hatással van, így az öreg kontinensen is többnyire folytatódik a tegnap megkezdett emelkedés. Mint ismert, az amerikai Dow Jones és az S&P 500 is új történelmi csúcsot állított be, míg ma a japán Nikkei és az ausztrál S&P/ASX 200 ugrott öt éves csúcsáig.

Ennek köszönhetően az európai tőzsdemutatók legtöbbje is felfelé indultak el nyitás után. A német DAX továbbra is történelmi csúcsa környékén, a 8200 pontos szintnél mozog.

A jó hangulatot segítheti a tegnapi sikeres portugál kötvényaukció is, melyen óriási érdeklődés mutatkozott a 10 éves papírok iránt. Emiatt gond nélkül sikerült eladni 3 milliárd eurónyi államkötvényt, így az idei évre tervezett hosszú lejáratú forrásbevonást teljesítették, és a hosszabb lejáratú kötvények eladása során már a jövő évi kibocsátási tervet kezdik végrehajtani.

Forrás: [origo]

A Deutsche Telekom 2,8 százalékot erősödött, miután a telekomcég az egyes sorokon a vártnál jobb gyorsjelentést tett közzé. A vállalat 4,29 milliárd eurós egyszeri tételektől tisztított EBITDA-t ért el az első negyedévben, holott az elemzők csak 4,24 milliárd euróra számítottak. A telekomcég árbevétele uyagnakkor 13,79 milliárd euró lett (várt: 13,84 milliárd euró), míg a nettó eredménye 564 millió eurón (várt: 616 millió euró) alakult.

Az E.ON-nak is sikerült a főbb sorokat tekintve az elemzői konszenzust túlszárnyalnia. A társaság megerősítette korábbi 2013-ra vonatkozó számait, 9,2-9,8 milliárd euró lehet az EBITDA, míg a nettó profit 2,2-2,6 milliárd eurón alakulhat. Ennek köszönhetően a részvények 0,7 százalékot drágultak.

Ma fontosabb makroadatokból igencsak hiány lesz, egyedül a német ipari termelés márciusi alakulását fogják közzé tenni.