1 milliárd dollárt ad vissza a légitársaság

Vágólapra másolva!
Közel 3 százalékos pluszban mozognak a világ második legnagyobb légitársaságának, a Delta Airlinesnak a papírjai. A vállalat 1 milliárd dollár értékben juttat vissza a tulajdonosainak, 500 millió dollárért vásárol vissza részvényeket a cég és egy évtized után ismét osztalékfizetésbe kezdenek.
Vágólapra másolva!

Egy évtized kihagyás után a világ második legnagyobb légitársasága, a Delta Airlines ismét osztalék fizetését tervezi. A vállalat úgy ítéli meg a helyzetét, hogy ismét kedvezhet egy ilyen lépéssel a részvényeseinek. A vállalat negyedévente 6 centes kifizetést tervez, ami nem tűnik soknak a 18,6 dollár körül mozgó árfolyamhoz képest, de mindenképpen pozitívnak értékelhető, hogy a menedzsment meglátása szerint belevághat a kifizetésbe. A cégek vezetői általában az osztalékkal kapcsolatos döntés során sokszor azt is mérlegelik, hogy mennyire fenntartható a visszajutatatás. A részvényesek általában nem szeretik, ha a cégek csökkentik a kifizetéseket.

A Delta Airlines az osztalék mellett még 500 millió dollárt készül részvény visszavásárlásra fordítani, ami szintén pozitív a tulajdonosok számára. Összesen a két programmal 1 milliárd dollárt juttat vissza a vállalat a részvényeseinek. Legutóbb 2000-ben hajtott végre a Delta Airlines részvény visszavásárlásokat és 2003 óta nem fizetett osztalékot.

A társaság elnöke, Danial Carp a vállalat közleményében kiemelte, hogy az elmúlt öt évben megerősödött annyira a légitársaság pénzügyi helyzete és mérlege, hogy részvény visszavásárlással és osztalék fizetésekkel tudjonak a tulajdonosok kedvében járni.

A mai bejelentések mellett a Delta Airlines továbbra is elkötelezett a kamatkiadások csökkentése érdekében, melyet évi 500 millió dollárra akarnak csökkenteni, ami a mostani kiadás felét jelentené. A cég ezen irányú törekvéseit jól szemlélteti, hogy az első negyedév során 50 millió dollárral tudták a kamatkiadásokat csökkenteni.

A részvényesek örömmel fogadták a bejelentéseket, közel 3 százalékos emelkedésre képes a Delta Airlines papírja.

Delta Airlines napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]