Európában is eladja az ING a biztosítási üzletágat

Vágólapra másolva!
Amerikai leánya után, európai biztosítási egységét is bevezetné a tőzsdére az ING. A társaság célja, hogy jövő év közepéig tőzsdeképes állapotba kerüljön az operáció. Erre azért van szükség, mert a holland pénzügyi csoport még 2008-ban kapott 10 milliárd eurós mentőcsomagot a holland államtól, és ennek keretében azt vállalta, hogy eladja biztosítási üzletágát - írja a Bloomberg. Ezt a folyamatot már meg is kezdte mind az USA-ban mind pedig Ázsiában, míg teljesen 2018-ig kell megválnia a divíziótól. Ma a vártnál jobb negyedéves eredményeket tett közzé a társaság, amiben több mint duplázódó profitról sikerült beszámolnia. A cég részvényei több mint 2 százalékkal emelkednek a mai kereskedésben.
Vágólapra másolva!

A holland ING felgyorsítaná európai biztosítási vállalatának jövőre tervezett tőzsdei bevezetését, derül ki a társaság közleményéből. A cél az, hogy 2014 közepéig kész legyenek egy elsődleges tőzsdei kibocsátásra. A vállalat egyébként a hónap elején értékesítette amerikai biztosítással foglalkozó leányának 25 százalékos részesedését több mint 1 milliárd dollárért.

Az ING komoly reformokat kénytelen végrehajtani, annak érdekében, hogy vissza tudja fizetni a még 2008-ban a holland államtól kapott 10 milliárd eurós mentőcsomagot. Ebből a cég már 7,8 milliárdot át is utalt az államnak, míg a maradék összeget 2015-ig kell törleszteni. A társaság ezért további 1 milliárd eurót szeretne spórolni a következő két évben, ami több ezer munkahely megszűntetését is jelenti az üzletágak értékesítése mellett. Az állami tőkeinjekcióért cserében az ING azt vállalta, hogy teljesen leépíti biztosítási üzletágát - írja a Bloomberg. Amerikai és ázsiai egységétől 2016-ig, míg az európaitól 2018-ig kell megválnia a cégnek.

Forrás: [origo]

Az amszterdami központú cég több mint duplázta negyedéves profitját, és még az elemzői várakozásokat is felül tudta múlni, derül ki a ma közzétett gyorsjelentéséből. A jó eredményekben nagy szerepet játszott a hongkongi, thaiföldi és makaói egységének eladása, de az ilyen egyszeri tételektől megtisztított eredmény is komoly mértékű növekedést mutatott az egy évvel ezelőttihez képest.

Forrás: [origo]

A társaság banki divíziója is jól teljesített a növekvő kamatmarzsnak köszönhetően, ezen túl pedig sikerült emelni a tőkemegfelelési mutatót is a Bázel III előírásokban szereplő 10 százalékos szint fölé. A banki üzletág adózás előtti profitja 1,6 százalékkal 1,17 milliárd euróra nőtt. Ugyanakkor a kockázatos holland jelzáloghitelekhez kapcsolódó költségek 82 millió euróra növekedtek az előző negyedévi 33 millió euróról, és vélhetően ugyanilyen szinten marad a következő negyedévekben is.

A cég részvényei már több mint 4 százalékkal megugrottak a jó számok hatására, ezzel már ötödik egymástkövető napon haladnak felfelé a papírok. Mostanra valamelyest alábbhagyott a vételi kedv, de még mindig több mint 2 százalékos pluszban van a részvény. Az SNS Securities elemzője szerint a legfontosabb katalizátor az emelkedés mögött a nagyszabású átalakítások kedvező hatása, így ő vételre ajánlja a cég papírjait.

Az ING árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]