Vágólapra másolva!
Kedvező negyedéves gyorsjelentéssel örvendeztette meg befektetőit a Richter, ugyanis a gyógyszercég a főbb sorokat illetően az elemzői várakozásoknál kedvezőbb számokat közölt. Olyannyira jól sikerült az első negyedév, hogy az elemzők által várt éves profit több mint harmada teljesült. Ennek következtében az előttünk álló időszakban vélhetően emelkedésnek indulhatnak az eredményvárakozások, ami pozitív hatással lenne a részvény árfolyamára is.
Vágólapra másolva!

Várt feletti számok a Richtertől

A főbb sorokon az elemzői várakozásoknál kedvezőbb lett a Richter első negyedéves gyorsjelentése. Bár az üzemi eredmény 0,7 százalékkal elmaradt a prognózisoktól, a bruttó fedezet szintjén ennél sokkal jobban látható, 4,3 százalékos felülteljesítés mutatkozik. Mivel a pénzügyi sorokon a nem realizált bevételek megugrottak, a nettó profit tekintetében a vállalat 18 százalékkal erősebb számokat közölt.

Forrás: [origo]

Már látszik Kína a bevételekben

A hazai és exportárbevétel egyaránt hozzájárul a minden idők második legmagasabb negyedéves bevételéhez, mely 5 százalékos emelkedést mutat a tavalyi első három hónaphoz képest. Mivel a bázisidőszakban a forint árfolyama hasonló szinteken mozgott, nem devizahatásoknak köszönhető a növekedés.

Forrás: [origo]

Magyarországon több termék forgalma is emelkedett és az Esmya értékesítése is elindult (bár ennek nem volt még teljes hatása a negyedév egészére), ami ellensúlyozni tudta a vaklicitek kedvezőtlen, árletörő hatásait. A hazai piacon az elmúlt évek negatív irányú tendenciáit követően a stabilizálódás jelei mutatkoznak, nagy fordulatról azonban nem beszélhetünk. A vállalat exportpiacai közül az ukrán és a kazah, illetve belorusz térségben tudott felmutatni erős, kétszámjegyű bevételi növekedést.

Nagyot emelkedett a vállalat kínai bevétele, amit így már külön soron is feltüntet a Richter. A vállalat még februárban alapított vegyesvállalatot az országban, amitől a helyi forgalom növekedését várják. Éves szinten 25 millió dolláros bevételt prognosztizált legutóbb a vállalat, aminek az első negyedévben már a fele teljesült.

Az orosz és lengyel bevételek csökkenésében is szerepet játszottak egyes termékek licencszerződéseinek lejáratai, miközben az amerikai forgalom az erősödő generikus verseny hatására tovább esett.

Összességében a bevételek szintjén látható első negyedéves folyamatok kedvező irányba mutatnak, hiszen miközben a menedzsment az egész évre 3 százalékos euróban mért növekedést jelzett, addig az első negyedévben a növekedés 4,2 százalékos volt. Ezt részben a magyar, ukrán, az egyéb FÁK régió és Amerika, jelzettnél kedvezőbb folyamatainak köszönhetjük.

Forrás: [origo]
Szép bruttó, kevésbé szép üzemi eredményhányad

Az eddigi harmadik legmagasabb negyedéves bruttó fedezeti hányadot produkálta a Richter, a bevételek növekedése és a saját gyártású termékek arányának emelkedése fedezetjavító hatással bírt.

Forrás: [origo]

Ahogy a bázisidőszakban, a Richter ezúttal is kapott mérföldkő fizetést (a vezérigazgató korábbi nyilatkozata szerint nagyságrendileg 15 millió dollár értékben), és mivel annak összege megegyezik az egy évvel ezelőttivel, ez nem rontja az eredményszámok összehasonlíthatóságát. Mivel korábban már jelezte a Richter ezt az egyszeri kifizetést, azzal a piaci szereplők is kalkuláltak.

Bár az igazgatási költségek csökkentek, a többi költségsor továbbra is emelkedést mutat. A Preglem menedzsment magas bázisidőszaki ösztönzési kifizetése miatt az igazgatási költségek csökkenni tudtak, azonban a marketingkiadások az Esmya európai bevezetése és a kínai piaci jelenlét erősítése miatt tovább, új csúcsra emelkedett. A K+F költségek szintén növekedtek a bázisidőszakhoz képest.

Ezek miatt az üzemi eredményhányad kismértékben csökkent, és a 12 havi gördülő számok alapján mutatkozó lemorzsolódást sem sikerült megállítani. A piaci szereplők aggódva figyelik a költségtételek emelkedését, így a válság szintjeire eső fedezeti hányad biztosan nem nyeri majd el tetszésüket.

Forrás: [origo]

A devizás követeléseken és devizaátváltáson a vállalat jelentős pénzügyi nyereségeket realizált, a profit soron így közel 14 százalékos emelkedés mutatkozik a bázisidőszakhoz képest.

Forrás: [origo]

Pozitív reakció várható

Összességében pozitívan értékelhető a Richter első negyedéves gyorsjelentése, melyet az árfolyam emelkedése követhet a mai kereskedésben. Bár az üzemi eredményhányad csökkenése némileg árnyalja a kedvező képet, a vállalatnak már az első három hónapban sikerült az egész éves 2660 forintos elemzői egy részvényre jutó eredmény (EPS) becslésnek több mint a harmadát hoznia. Úgy gondoljuk, hogy a következő hetekben a jelentés hatására az elemzői eredményvárakozások inkább felfele mozdulhatnak, ami hozzájárulhat a részvény árfolyamának emelkedéséhez.

A Richter árfolyama

Forrás: [origo]