Elindult a gyorsjelentési szezon a hazai piacon is, múlt héten a Richter örvendeztette meg számaival a papírban hívő befektetőket. Az árfolyamreakció viszont már kevésbé volt szívderítő, egy 10-11 napja tartó mini emelkedő trend tört ugyanis meg egyetlen nap alatt egy csúnya fekete gyertyával. Ettől függetlenül is azt gondolom, hogy a részvény komoly felértékelődési potenciállal rendelkezik, és hasonlóan az OTP-hez, képes lehet a következő féléves távlatban jelentősebb emelkedést is felmutatni.

A Richter elmúlt hónapokban látott "vesszőfutásában" a főkolompos az MSCI indexekből való tavaly novemberi kiesés volt. Ennek hatására a részvény árfolyama a 40 000 forint feletti szintekről 35 250 forintra esett, majd egy újabb eladási hullám már a 32 300 forintos eddigi lokális mélypontra nyomta. Innen kezdte el a papír az emelkedő mini trendjét, ami a gyorsjelentés hatására ugye kisebb kudarcba fulladt.

A Richter árfolyama (Ft)

Bár még 2011-ről van egy betöltetlen rés a grafikonon 31 095 és 31 980 forint között (amit előszeretettel töltenek vissza az árfolyamok), szerintem ettől nem kell megijedni, hiszen a jelenlegi árszintek már vonzó beszállási pontoknak tűnnek.

A gyorsjelentés legfontosabb üzenete ugyanis, hogy a Richter válságálló, jól alkalmazkodik a változó körülményekhez, és sikeresen fejlődik ott, ahol a jövőben a legtöbb árbevétele képződhet. A piaci szereplők egy része ráadásul úgy látja, hogy bár az MSCI indexbe való visszakerülés lehetősége most májusban még nem esedékes, de jó esélye lesz ennek idén novemberben. Ez nem kérdés, hogy begyújtaná a rakétákat.

Ha technikailag nézve a 33 200 forintos ár nem sérül (márpedig azon a szinten komoly intézményi érdeklődést, és forgalombővülést lehetett látni), akkor 34 200 forint feletti zárások megalapoznák a 35 300 forintos szint elérését. Ezt követően egy gyorsuló szakasz akár a 38 000 forintos szintekig is elvihetné a papír árfolyamát.

A Richter árfolyama (Ft)

Ne feledjük, hogy a pénzbőség , amit a jegybankok generálnak a világban, és a befektetők hozamvadászata olyan piacokra terelheti a jövőben a tőkéket, amelyek eddig joggal el voltak felejtve vagy alul voltak súlyozva. A következő hónapokban ez lehetne a katalizátora a magyar piac esetleges emelkedésének is, aminek elsőszámú haszonélvezője az OTP lehet.

A gyorsjelentés ugyan itt még nem volt meg, de talán bízhatunk abban, hogy nem okoz majd csalódást a bank. Az OTP ugyanis jellemzően az elemzői konszenzust meghaladó számokat szokott publikálni, ami fundamentális oldalról jelenleg is megtámogathatná a részvényt. Eközben ráadásul a technikai kép is igazán ígéretesnek mutatkozik.

Az OTP idén már harmadszor próbálja áttörni a 4940 forint körüli nagyon kemény ellenállást, ami felett csak 6200-6350 forinton van a következő szint. Ez bizony több mint 20%-os emelkedési potenciált jelenthet. A legkívánatosabb forgatókönyv az lenne, ha a részvény tudna a következő két hétben konszolidálódni a jelenlegi szinteken úgy, hogy közben nem zár 4650-4700 forint alá. Ezután jöhetne a negyedik nekifutás a 4940 forint körüli szintnek, melynek áttörése a múltbeli tapasztalatok alapján nagy biztonsággal sikeres szokott lenni.

Az OTP árfolyama (Ft)

Fontosnak tartanám megjegyezni, hogy ugyan nem a május szokott lenni az a hónap (az adj el májusban és menj el pihenni, vagyis a sell in may and go away jelenség miatt), amikor a beszállási pontokat szoktuk keresni, de nemcsak a részvényeknek, hanem nekünk is alkalmazkodni kell a válsághoz, vagyis a jegybankok pénznyomtatásához. Most úgy tűnik, hogy aki nem vesz az lemaradhat.

Sikeres kereskedést!