A devizahitelesek kapkodhatták a fejüket

Vágólapra másolva!
Varga Mihály előállt első csomagjával, könyvóriás született a kulturális piacon, Csányi Sándor jelezte, hogy Magyarországot kiszámíthatatlannak könyvelték el. A devizahitelesek megint összezavarták egy kicsit. Ez történt a gazdaságban a május 6-i héten.
Vágólapra másolva!

Nekünk az unió ugyan ne szóljon be, mégis megcsináljuk a kiigazítást, amelyet kérnek tőlünk - ezt a kissé skizofrén üzenetet hordozza a nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentése, melyet nemigen lehet másként értelmezni, mint első Varga-csomagként.

A kormány nem sokat vacillált azon, hogy a brüsszeli országjelentés múlt pénteki megállapításai után durcásan reagál, esetleg kockáztatja a kikerülést a túlzottdeficit-eljárás alól, vagy összerak egy olyan csomagot, amely majdnem biztosan elegendő ahhoz, hogy pozitív döntést hozzanak az uniós illetékesek.

Itt az első Varga-csomag

Csütörtökön még csak a kommunikációs gépezet indult be: a Fidesz elnökségi ülése után pár perc különbséggel beszélt Rogán Antal arról, hogy ellen kell állni a brüsszeli nyomásnak, illetve Giró-Szász András arról, hogy a miniszterelnök kiadta az ukázt: jöhet az unió által kért kiigazítás.

A háromlépcsős csomaggal a kormány érzékelteti, hogy ha neki lesz igaza a makroadatok előrejelzését illetően, akkor például adóemelésekre nem kerül sor.

Az elemzők gyorsértékelései szerint ma még nehezen eldönthető, hogy a harmadik lépcsőre szükség lesz-e, de az egyértelmű, hogy a kormány elkötelezte magát arra, hogy kikerüljön az eljárás alól.

Az európai konjunktúra sokat segíthet, s a kedden megjelent ipari termelésről szóló adatok nyomán halvány optimizmussal tekinthetünk az idei növekedési kilátásokra is. Az már biztosnak látszik, hogy az előző negyedévhez képest 2013 első három hónapjában nőtt a GDP, s ezzel technikai értelemben az ország kikecmereg a recesszióból, az azonban továbbra is bizonytalan, hogy év/év alapon pluszos lesz-e az idei év.

A befektetők, beruházók továbbra is a kiszámíthatóságot hiányolják, erről beszélt az [origo]-nak adott interjújában Csányi Sándor is, aki állítja: Simicska Lajossal nincs konfliktusa, mivel más pályán mozognak.

Devizahiteles kavarodás

A héten újra összezavarodhattak kissé a devizahitelesek a tekintetben, hogy várjanak-e még az eddigieknél jobb mentőakcióra. A nemzetgazdasági minisztériumi államtitkárok közül a régi motoros Cséfalvay Zoltán úgy nyilatkozott, hogy nem lesz új segítség, az újonc Orbán Gábor viszont újra bedobta azt az igen jól hangzó verziót, hogy a bajban levő hitelesek esetleg megszabadulhatnak attól a különbségtől, amellyel az ingatlan aktuális értéke alulmúlja a tartozás nagyságát.

Kisebb segítségként lenyomhatják a végrehajtói díjakat, és csigasebességgel ugyan, de formálódik valami a magáncsőd intézménye körül is: Orbán államtitkárnak mindenesetre az ír példa jön be.

Matolcsy megszólalt

A jegybankelnökké válás során rovatát feladó Matolcsy György interjúalanyként tért vissza a Heti Válasz hasábjaira, és már zsinórban harmadszor fordult elő, hogy szavaira nem gyengült a forint. Igaz, nem is mondott semmi rendkívülit: büntetőkamatot fizetnek azok a bankok, amelyek a jegybanktól kapott növekedésösztönző hitelkeretet nem adják tovább a vállalkozásoknak, magát a programot kiterjesztik, nagyobb összeget szánnak rá.

Matolcsy szerint egyébként a jegybanki stáb nagyon megerősödött azzal, hogy a minisztériumból átvitt magával 30-40 embert, a jegybank és a pénzügyi felügyelet tervezett összevonásáról azonban nem beszélt.

Szász Károly PSZÁF-elnök viszont megszólalt, s noha várhatóan a felügyelet válik a jegybank részévé, amivel a lépés az állásába kerül, támogatja az összevonást.

Könyves óriás születik

A könyvárakat vásárlás előtt mindig összehasonlító tudatos ügyfelek elkezdhetnek aggódni a rivális Shopline és a Libri tervezett összeborulása miatt, s a nagy számú magyar aranytulajdonos is újra aggódva figyelhette az árfolyamot, miután a két hete bekövetkezett szakadás, majd annak felfelé korrekciója után pénteken újra tisztes esésbe kezdett a nemesfém.

A tőzsdei cégek közül kedvező gyorsjelentést hozott ki a Richter, a Magyar Telekom számainak azonban nem örültek a befektetők, a papír a történelmi mélypont közelében tanyázik annak ellenére, hogy kimagasló osztalékhozammal kecsegtet.

Jó hírek külföldről

A külföldről érkező gazdasági hírek döntően pozitív kicsengésűek voltak a héten. Amerikában többéves mélypontra csökkent a heti munkanélküliségisegély-kérelmek száma, az európai periféria problémás állami közül pedig már a portugálok is sikeres kötvényaukciót tartottak, vagyis már tudják magukat a piacról finanszírozni.

Tovább hízott azok bukszája, akik a jen gyengülésére tettek, a dollár/jen kurzus áttörte a 100-as határt. Az angol jegybank a vártnak megfelelően nem nyúlt a kamatokhoz, várják az új vezért, aki majd nyáron vélhetően megteszi ezt a lépést. A javuló makrokép nyomán a tőzsdéken is mérsékelten kedvező hangulat uralkodott a héten.