Vargáék a magáncsődről is tárgyalnak a bankokkal

Vágólapra másolva!
Orbán Gábor pénzügy-politikai államtitkár azt nyilatkozta, hogy kijelölték a gazdasági tárca és a bankok közti tárgyalás témáit. Beszélni fognak növekedési tervről, magáncsődről, és arról is, hogy a bankok visszakapnak pénzt a bankadóból, ha többet hiteleznek.
Vágólapra másolva!

Megtörténtek az első témakijelölő egyeztetések a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Bankszövetség között, a tárgyalások témájának kijelölése mellett munkacsoportok létrehozásáról is döntöttek - mondta Orbán Gábor, az NGM államtitkára.

Az adó- és pénzügyi államtitkár az EBRD közgyűlésén az MTI kérdésére azt mondta, a témák között van egy többéves növekedési paktum megkötése, amelynek keretében a pénzintézetek hitelezési aktivitásuk alapján visszatérítést kapnának a bankadóból, de zajlanak egyeztetések a rossz helyzetbe került adósok helyzetének kezeléséről, a magáncsőd intézményéről, az önkormányzati adósság átvállalásáról, a hitelgarancia-rendszer hatékonyabbá tételéről, illetve a bankok felvetették a lakásbérleti piac szabályozásának átalakítását is. A pozitívadós-lista egyelőre nincs a napirenden.

Az EBRD kormányzótanácsának üléséről elmondta: a vezérgondolat az "innováció a növekedésért", amely "teljesen egybeesik a kormány prioritásaival". Úgy tűnik, a kormányok között most egyetértés van arról, hogy a kis- és középvállalkozásokra az eddigieknél is nagyobb mértékben kell összpontosítani az erőket, és lehetőleg közvetlenül, azaz nem a hagyományos, bankokon keresztül történő finanszírozással - közölte.