Vágólapra másolva!
AZ OTP teljesítményének köszönhetően 1 százalékos pluszban zárt a budapesti tőzsde. A magyar bankpapír 2 százalékkal erősödött, amivel áttörte a korábban többször is komoly ellenállásnak bizonyuló 4940-es szintet, ha ezt a következő napokban képes lenne megtartani, nagyobb emelkedés is jöhet. Holnap teszi közzé első negyedéves jelentését a pénzintézet, de nem egyedüli lesz ezzel a magyar piacon ugyanis a Mol, és piaczárást követően az Egis is publikálja negyedéves eredményét. A forint euróval szembeni árfolyama 294 felett jár, holott a reggelt még 293 környékén kezdte. Nyugat-Európában mérséklődtek a nap eleji mínuszok, bér a tőzsdék még így is a negatív tartományban mozognak.Az USA-ban a vártnál kedvezőbb kiskereskedelmi adatok hatására kisebbé váltak mínuszok, a Dow Jones 0,2, míg az S&P 500 0,1 százalékkal csökken.
Vágólapra másolva!

Fontos szintet tört át az OTP

Nagy rali bontakozott ki a hazai parketten zárásra, a budapesti tőzsde 1 százalék körüli pluszban zárt. Ez elsősorban az OTP-nek volt köszönhető, amely 2 százalékkal erősödött ma, holott délelőtt még minimális mínuszban is voltak a papírok, a forgalom az elmúlt félév átlagát is meghaladta.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Holnap teszi közzé negyedéves jelentését a vállalat, ami ma a korábban többször már kemény ellenállásnak bizonyuló 4940-es szintjét is le tudta küzdeni az utolsó órákban. Ha ezt az elkövetkezendő napokban is képes lesz megtartani mondjuk, ha az első negyedéves eredmények is jól alakulnak, ezzel akár komolyabb erősödés is jöhet, hiszen a következő fontos szint 6350 forintnál lehet.

Forrás: [origo]

A Molba is megérkeztek a vevők, az olajpapír 0,6 százalékkal került feljebb ma, míg a Magyar Telekom kezdeti jó teljesítményét nem tudta megtartani és ugyanott zárt ahol pénteken. A magyar olajcég 35-40 milliárd forint körüli összeget költ majd magyarországi kutatásokra, hogy csökkentse a kitermelés zsugorodását, míg a vállalat számára a kitermelés növekedését a kurdisztáni projekt jelentheti. Holnap éjjel teszi közzé egyébként a Mol is gyorsjelentését. A két gyógyszerpapír ellentétesen mozgott, az Egis 0,7 százalékkal emelkedett, bár forgalma igen csekély mértékű volt, míg a Richter 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A holnapi nap elég forgalmas lesz hiszen piaczárást követően érkezik az Egis jelentése is.

Forrás: [origo]

Nem mutatott komolyabb elmozdulást a forint euróval szembeni árfolyama, habár a kora délután folyamán visszaerősödött a hazai fizetőeszköz, azonban onnan újra gyengülésnek indult. A dollár/forint jegyzés 226,7-nél, míg a svájci frankkal szembeni keresztárfolyam 237,1-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Mérséklődtek a mínuszok Európában

Valamelyest visszább vettek a mínuszokból Nyugat-Európában a tőzsdék, amiben talán a vártán jobb amerikai makroadat is segített. De még így is a negatív tartományban vannak a főbb indexek.

Forrás: [origo]

1,92 százalékra emelkedett a hároméves olasz államkötvények másodpiaci hozama a mai 3,5 milliárd eurós olasz kötvényaukció után, mely május elején még 1,7 százalék alatt is járt. Sor került továbbá 2026-ban és 2018-ban lejáró kötvények kibocsátására is, előbbire 1,5 milliárd, utóbbira pedig 3 milliárd euró értékben. Úgy tűnik Olaszországban kissé erősödött a kockázatkerülés, a milánói index az egyik legrosszabbul teljesítő parkett.

5 százalékos mínuszban van a Commerzbank, miután a Handelsblatt német napilap arról számolt be, hogy a bank új részvényeket fog kibocsátani ezen a héten, méghozzá akár 35 százalékos diszkonttal. A hír nem újdonság ugyanis már korábban is lehetett tudni, hogy tőkeemelésre készül a cég, azonban akkor egy júniusi tranzakcióról szóltak a hírek.

A Commerzbank árfolyama (Frankfurt)

Forrás: [origo]

3 milliárdos megrendelés ütheti az EADS markát, miután a Kuwait Airways 25 új Airbust vásárolna az német-francia cégtől, további 13 gépet pedig lízingelne a repülőparkjának korszerűsítése céljából, írja a kuwaiti Al-Watan napilap. A kedvező hír ellenére az EADS árfolyama 0,9 százalékos mínuszban.

Nincs nagyobb elmozdulás az USA-ban

A várt 0,3 százalékos visszaesés helyett 0,1 százalékkal bővült az amerikai kiskereskedelmi forgalom áprilisban. A közlekedési eszközök és üzemanyagárak nélkül számított adat szintén jobb lett a vártnál, a 0,3 százalékos bővülés helyett 0,6 százalékkal növekedett.

Forrás: [origo]

Ennek hatására az amerikai indexek kisebb mínuszban tartózkodnak, mint azt a makroadat megjelenése előtti határdidős indexek jelezték. A Dow Jones 0,2, az S&P 500 0,1 százalékos csökkenésben van, míg a Nasdaq ide-oda hintázik a pozitív és a negatív tartomány között.

Az S&P 500 szektorai közül 3 tud emelkedni, míg a többi 7 0,3-0,8 százalék közötti mínuszban mozog.

Forrás: [origo]

További információt kért a Dell a Carl Icahn és Southeastern Asset által múlthéten benyújtott ajánlatról. A milliárdos befektető és a Southeastern Asset ajánlata a Michael Dell által korábban benyújtott ajánlattal szemben versenyezne a Dellért.

Már csaknem 10 milliárd dollárt ér a Twitter, legalábbis egyik tulajdonosa a GSV Holding szerint. A kaliforniai alap becslése 10 százalékkal magasabb árat határozott meg a BlackRock korábbi 9 milliárd dolláros értékéhez képest. A GSV Holding befektetési alap összesen 245 millió dollár értékű eszköz felett rendelkezik, és ezeknek 14 százaléka kapcsolódik a Twitterhez.

Eladta a Harvard egyetem alapítványa, az összes Apple-ben lévő részesedését, melyet több mint 300 ezer dollárt értek. A Harvard egyetem továbbá a 42,3 millió dollár értékű Warnaco Group részvényétől is megvált.