Évekig maradhatunk a bóvliban

Vágólapra másolva!
Tovább csökkenhet a jegybanki alapkamat, kissé erősödhet a forint, de Magyarország bóvlibesorolása még akár évekig fennmaradhat - az Equilor Befektetési Zrt. elemzői ismertették legfrissebb előrejelzésüket.
Vágólapra másolva!

Az Equilor elemzőinek értékelése szerint meghozta a gyümölcsét az elmúlt évek kiadáscsökkentése Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban: a legtöbb ország jelentős kiigazításon esett át, amely 2014-ben tovább növeli annak az esélyét, hogy a vezető régiók gazdaságai bővüljenek.

A magyar gazdaság csak kismértékben növekedhet az idén, és az államháztartási hiányhoz hasonlóan több kockázati tényező övezi annak várható alakulását. A világ számos régiójában érdemi javulás látható: az eurózóna költségvetési egyenlege az utóbbi évek kiadáscsökkentései révén pluszba fordult, az Amerikai Egyesült Államokban pedig a költségvetési kérdések háttérbe szorultak, viszont a korábbiaknál fontosabbá vált az amerikai jegybank pénznyomtatásának időzítése, ütemezése és esetleges leállása. Az amerikai gazdaságtól változatlanul stabil növekedést várnak a befektetők, de ott is vannak kockázatok: meg kell fékezni az elszaladó költségvetést, és folytatni kell az európaihoz hasonló adósságleépítést.

Négy százalékra eshet a kamat

Magyarországon is vannak pozitív jelek: az állampapír-piaci hozamok jelentősen lesüllyedtek és az eddig háttérbeszorult részvénypiac is éledezni látszik. A forint árfolyama a nagy tőkebeáramlás ellenére sérülékeny maradt tavasszal, de az Equilor elemzői fenntartják év végi 290 forintos európrognózisukat. Ami a jegybanki alapkamatot illeti, ott további csökkentésre számítanak, amíg a kamat 4 százalékra ér, majd tartósan ott maradhat. Úgy vélik, hogy a Magyar Nemzeti Bank új elnöke óvatos és kiszámítható monetáris politikát tűzőtt a zászlajára, és bár a részletekben van még bizonytalanság, a csomag nem árt, legfeljebb nem is használ.

Az Equilor szakértői azzal számolnak, hogy 2013-ban 0,1 százalékkal nőhet a GDP, 2014-ben pedig 1,4 százalékkal, ez kissé elmarad a kormány várakozásától. Kuti Ákos vezető elemző nem zárja ki, hogy a gyenge beruházási aktivitás és az euróövezeti folyamatok miatt idén esetleg még recesszióban marad a gazdaság, de jövőre már komolyabb növekedés kezdődhet.

Deficit 3 százalék alatt

A költségvetési hiány az elemzők szerint mindkét évben a 3 százalékos GDP-arányos küszöb alatt maradhat, ezért Szántó András szerint van esély arra, hogy az ország kikerüljön a túlzott deficit eljárás alól. Azt azonban még évekig nem tartja valószínűleg az elemző, hogy a három nagy hitelminősítő intézet javítson az ország besorolásán, és kikerüljünk a bóvlikategóriából. Mint Szántó kifejtette, a hitelminősítőket a válság kitörése óta nagyon sok kritika érte, ezért különösen óvatosak, ha egy ország megítélésének a javításáról van szó.