A H&M és a Zara lelkiismerete is megszólalt

Vágólapra másolva!
A nagy európai ruhakereskedelmi láncok hajlandók javítani a bangladesi gyárak körülményein. Az áprilisi tragédia miatt engednek, de egy amerikai cég még ellenáll.
Vágólapra másolva!

Egy sor európai ruhakereskedelmi lánc beleegyezett, hogy aláír egy mágállapodást a bangladesi üzemek biztonsági feltételeinek javításáról - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Az egyezség hátterében az áll, hogy április végén Bangladesben összeomlott egy ruhagyárnak is otthont adó épület, és legalább 1100 ember maradt holtan a romok alatt. Az ország Kína után a világ második legnagyobb ruhaexportőre, termékeinek 60 százaléka európai láncok polcaira kerül.

A megállapodás előírja a rendszeres biztonsági ellenőrzéseket és kötelezi a gyártókat, hogy állják az üzemek felújításának költségeit. Az aláírók között ott van a Hennes&Mauritz, a Zara márkát birtokló Inditex, az olcsó kategóriába tartozó Primark és a Tesco is. Az amerikai Gap viszont nem volt hajlandó csatlakozni: csak akkor hajlandó erre, ha megváltoztatják a vitás kérdések rendezésének szabályait.

Az áprilisi katasztrófa nyomán a bangladesi kormány engedélyezte a ruhaipari dolgozóknak,mhogy szakszervezeteket alakítsanak. Korábban havi 38 dollárra emelte az ágazatban a minimálbért, mely még így is az egyik legalacsonyabb a harmadik világban.