Itt a Nokia legújabb csodamobilja

Vágólapra másolva!
Londonban, nagyobb show keretében bemutatta legújabb okostelefonját a Nokia. A Lumia 925-ös készülékek segíthetnek a vállalatot versenyben tartani, mivel a finn cég az utóbbi időben igencsak lemaradt a nagy rivális Samsunggal és Apple-lel szemben az okostelefon piacon. A Nokiának emiatt rendkívül fontos lenne, hogy az új mobil beváltsa a hozzá fűzött reményeket. A Nokián kívül a BlackBerry is új fejlesztéséről rántotta le a leplet ma, melytől szintén a piaci részesedésük növelését várják.
Vágólapra másolva!

Jövő héttől már kapható az új Nokia

Bemutatta legújabb okostelefonját a Nokia. A londoni eseményen a legújabb Lumia 925-ös készülékről hullott le a lepel, melytől a finn társaság azt reméli, hogy segítségével fel tudja venni a versenyt a mobilpiacot uraló nagy rivális Samsunggal és Apple-lel. Az új mobil a korábbi típusokhoz hasonlóan a Microsoft okostelefonokra kifejlesztett Windows operációs rendszerét fogja használni, és nem sokban különbözik a Lumia 920-as és múlt héten boltokba került Lumia 928-as készülékektől, bár ez utóbbiakénál kevesebb, 16 GB-os belső memóriával rendelkezik.

Ugyanakkor a Nokiának ez az első mobilja, mely alumínium vázzal rendelkezik. A mobilba 4,5 inches kijelzőt, valamint 8,7 megapixeles kamerát építettek bele, ezen kívül másfél gigaherzes dupla magos S4 processzorral rendelkezik. A Lumia 925-öst Európában júniustól lehet majd megvásárolni, és az ára 469 eurótól (608 dollár) fog kezdődni az Allthingsd.com szerint. Amerikában viszont már a következő héten megkezdődhet az értékesítése, és a T-Mobile boltjaiban lesz elérhető, mivel a Nokia elsősorban a tengerentúli piacot kívánja meghódítani vele.

Fontos lenne a siker

A Nokia az utóbbi időben igencsak "begyújtotta a rakétákat", mivel februárban az AT&T segítségével a Lumia 920-as, a múlt héten pedig a Verizon közreműködésével a Lumia 928 típusú okostelefonokat dobták piacra, ezen kívül 20 dolláros és 100 dolláros készülékek fejlesztését is bejelentették. A finn társaság mobkészülék értékesítései ugyanis folyamatosan csökkentek az utóbbi negyedévekben, és a vállalat már régen elvesztette korábbi piacvezető szerepét a mobilpiacon.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az új Lumia beváltsa a hozzá fűzött reményeket. A cég gyakorlatilag már csak a Lumia típusú, nagyobb árréssel értékesíthető készülékekkel van jelen az okostelefon piacon, melyek annak ellenére nem tudták megállítani a Nokia árbevételének zuhanását, hogy negyedévről negyedévre egyre többet adtak el belőlük. Az alacsonyabb profit marginnal rendelkező hagyományos mobiltelefonok olcsóságuk révén nem alkalmasak az árbevétel csökkenő trendjének megfordítására.

A készülékértékesítések elsősorban 2011 elején bejelentett új stratégia nyomány hanyatlottak sokéves mélypontra. A Nokia az okostelefon-stratégiáját szinte kizárólag a Microsoft Windows Phone platformjára alapozza, miközben a korábbi okostelefonokra telepített Symbian operációs rendszert kivezeti a piacról. A negyedév értékesítései alapján ez lényegében az idei első negyedév végére történt meg, hiszen az eladott okostelefonok 92 százaléka Lumia, azaz Windows Phone készülék volt, szemben az egy negyedévvel korábbi 62 százalékkal.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Megszakadt az emelkedés

A bejelentések után a Nokia részvényei zuhanni kezdtek, és már 5 százalék körüli mínuszban forognak Helsinkiben. A papírok a jelenlegi eséssel április közepe óta tartó folyamatos emelkedésüket szakították meg, és a mai mélyrepülést csak a 2,8 eurós szint környékén húzódó támaszvonal állította meg. Az ezelőtti nagyobb gyengülés áprilisban következett be, amikor közel 10 százalékot zuhant az árfolyam a cég várakozásoktól elmaradó gyorsjelentése után. Akkor a 2,5 eurós támaszt is letörte a részvény, és 2,4 euró környékéig zakózott le.

Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: [origo]

A BlackBerry is gőzerővel fejleszt

A Nokia mellett a Blackberry is új fejlesztésű mobilokkal rukkolt elő ma, az amerikai társaság a Q5-ös okostelefonok mutatta be, melyeket a feltörekvő piacokra fejlesztett ki. Ezen kívül a cég operációs rendszerének legújabb verziója, a BlackBerry 10.1 is bemutatásra került, melyek az idén piacra dobott Z10-es készülékekre lesz elérhető a Marketwatch szerint.

Az amerikai mobilgyártó szintén azért küzd, hogy okostelefon-piaci részesedését növelje, mely négy százalék alá csökkent 2013 első negyedévében, miután a vállalat kevesebb, mint 7 millió darab készüléket tudott értékesíteni.

Forrás: [origo]

Az új készüléket itt sem fogadták kitörő örömmel a befektetők, a BlackBerry részvényei 1,3 százalékos mínuszt szedtek össze.

BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]