Vágólapra másolva!
Eltűntette nap közbeni veszteségeit a magyar parkett, amit leginkább a Mol 1,6 százalékos emelkedése segített, de az OTP-nek is sikerült ledolgoznia nap közbeni vastagabb mínuszait. Ahogy a nemzetközi piaci hangulat javult úgy erősödött be a forint is, az euróval szembeni árfolyam 294-ig ereszkedett.Nyugat-Európában is általános jókedv lett úrrá a piacokon, pedig reggel még minden felé csak mínuszokat lehetett látni. A makroadatok nem lettek túl szívderítőek, azonban úgy tűnik ez nem érdekelte ma a befektetőket.Amerikában is újra megjött a befektetők kedve a vásárláshoz, mindhárom index a pozitív tartományban tartózkodik.
Vágólapra másolva!

Nagyot hajrázott a magyar tőzsde

Nap végére ledolgozta nap közben felhalmozott mínuszát a BUX, amit elsősorban a Mol 1,6 százalékos emelkedésének köszönhetett. Ezzel a régióban még így is sereghajtó a magyar börze, ahol az osztrák és a lengyel parkett fej-fej melett halad az élen.

Forrás: [origo]

A magyar olajcég a nap folyamán többnyire mínuszban tartózkodott a felemás negyedéves gyorsjelentése után. Üzemi eredmény alapon a vártnál jobb számokat tett közzé a cég, viszont nettó profitja gyengébb lett.

A Mol árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Az OTP is nagyot hajrázott a kereskedés végére 1,5 százalékos mínuszig ért, pedig nap közben volt már 2,5 százalékos esésben is a papír. Lehet, hogy csak délutánra állt össze a kép a befektetőkben, hogy mégis jó lett az idei első negyedév.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Tőkeereje alapján akár több hazai és külföldi bankot is meg tudna venni az OTP - mondta el Bencsik László, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón. A bank a vállalati és a lakossági szegmensben egyaránt növelni kívánja részesedését, amivel a hazai bevételi marzsok csökkenése ellen szeretne védekezni. Csányi Sándor tegnap az InfoRádiónak nyilatkozott úgy, hogy két magyarországi bankot is vásárolna az OTP.

A többi blue-chip vegyesen teljesített, a Richter minimális pluszba került zárásra, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékkal gyengült. Az Egis pedig 0,4 százalékos csökkenéssel zárta a napot. A kisebbik gyógyszercég piaczárást köetően teszi közzé negyedéves jelentését.

Forrás: [origo]

Az FHB Bank a Magyar Postával karöltve szándéknyilatkozatoz írt alá arról, hogy megvásárolja a Díjbeszedő Holding Zrt. (DBH) 76 százalékos többségi tulajdonát - derül ki az FHB közleményéből. A három cég stratégiai partnerséget alakít majd ki, amitől azt várják, hogy a tranzakció lezárta után mindhárom cég képes lesz kihasználni az ügyletből adódó előnyöket. Az FHB közel 4 százalékkal emelkedett a keddi napon.

Ahogyan külföldön is javult a piaci hangulat úgy kezdett ismét erősödésbe a forint is, az euróval szembeni árfolyam a nap közbeni 295,5 feletti szintekről a nap végére 294-ig ereszkedett. A dollár/forint keresztárfolyam 226,9-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzések 236,9-nél mozognak.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az előző év azonos időszakához képest 17 százalékkal növelte negyedéves profitját a Mol arab partnere, a Dana Gas. A társaság főleg a Mol részvények eladása miatt tudta ilyen módon növelni eredményét.

Több mint 4 százalékos hegymenetben van az OMV a várakozásokat felülmúló negyedéves számokra. Ha az egyszeri tételektől tisztított és újrabeszerzési árakkal kalkulált adó- és kamatfizetés előtti eredményt vizsgáljuk kedvező a kép, ugyanakkor a szintén tisztított nettó profit minimálisan, 2 millió euróval gyengébb lett a vártnál.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]

Nagy fordulat volt Európában

Kivirultak a nyugat-európai tőzsdék a záráshoz közeledve, annak ellenére, hogy felemás makroadatok érkeztek ma Európából. A német befektetői hangulatot jelző Zew index értéke a vártnál kisebb mértékben nőtt májusban. A Bloomberg konszenzusban 40 pontos érték szerepelt, míg a tényleges adat csak 36,4 pont lett.

Az eurózóna ipari termelése 1,7 százalékkal csökkent ugyan, azonban a szakértők ennél nagyobb 2 százalékos mínuszt vártak.

Az is segíthetett a hangulaton, hogy csökkentek a spanyol kötvényhozamok. Több mint 4 milliárd euró értékben bocsátott ki ma 6 és 12 hónapos lejáratú államkötvényeket Spanyolország. A 6 hónapos kötvények átlaghozama 0,49 százalékos, míg a 12 hónapos lejáratú kötvények átlaghozama 0,99 százalékos lett, az utóbbi utoljára 2010-ben járt ilyen alacsony értéken.

Forrás: [origo]

Több mint megduplázta Airbusokon elért profitját az európai repülőgépgyártó EADS, ezzel a vártnál jobb első negyedéves eredményeket tett közzé mai gyorsjelentésében. A papírok 2,8 százalékkal emelkednek ma, míg idén már több mint 40 százalékkal értékelődtek fel az európai repülőgépgyártó részvényei.

Nagy profitzuhanást szenvedett el az olasz Intesa Sanpaolo, a tavalyi 804 millió euróhoz képest csupán 306 millió eurós nyereséget ért el a bank az első negyedévben. Ezzel együtt 287 millió eurós nyereséget váró elemzői konszenzust sikerült meghaladni. A befektetők is jól fogadták a jelentést, 1 százalék feletti pluszban tartózkodik a CIB Bank anyavállalatának részvénye.

1 százalék feletti mínuszban van a német Puma árfolyama, miután a vállalat bejelentette, vélhetően nem képes tartani a korábbi célkitűzéseket az adó és kamatfizetés előtti eredmény 5 százalékos bővülésével kapcsolatban. Az árbevétel területén is visszavágta a korábbi elképzeléseit a menedzsment, ugyanis most már pár százalékos visszaeséssel számolnak.

Kiderültek a Commerzbank tőkeemelési tervének részletei, melyről egy-két információt már a hétvégén megszellőztetett a német Handelsblatt napilap. A ma reggel megjelent információk szerint a tulajdonosok egy opcióhoz jutnának, melynek keretein belül minden 20 részvény után 21 új részvény vásárolhatnának darabonként 4,5 eurós áron. A jegyzési időszak május 15-én, azaz holnap kezdődik és egészen május 28-ig tart. A Commerzbank 5 százalékkal csökken.

A Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

Érdekes rekordra készül a Dow

Emelkednek az amerikai indexek, az S&P 500 0,8 százalékkal megy feljebb, míg a Dow Jones 0,5 százalékkal emelkedik. Ha utóbbinak sikerülne pluszban befejeznie a napot azzal 18 egymást követő kedden zárna pozitívban a mutató.

Forrás: [origo]

Eddig az S&P 500 összes szektora emelkedni tud a mai kereskedésben, amit a pénzügyi szektor vezet.

Forrás: [origo]

Új fejlesztésű mobilokkal fog előrukkolni a nap folyamán a BlackBerry, az amerikai társaság a Q10-es és Z10-es okostelefonok legújabb fejlesztését fogja bemutatni, egy nagyobb "show" keretében. A Blackberry 4 százalékkal zuhan a mai kereskedésben.

Több mint 3 százalékos mínuszban a SolarCity árfolyama a a mai napon, miután az első negyedéves eredménye 31 millió dolláros veszteséget mutatott, mely 41 centes részvényenkénti veszteséget jelent. A Bloomberg elemzői konszenzusa 32 centes veszteséget várt részvényenként.

Közel 6 százalékos emelkedésben a Take-Two Interactive Software árfolyama, köszönhetően a videojátékokat gyártó cég kiváló első negyedéves gyorsjelentésének. A többek között a GTA játékokat gyártó vállalat első negyedéves EPS-e 38 cent lett, mely jelentősen meghaladja az elemzői konszenzusban szereplő 38 centes értéket.