A dollár erősödése adhat kegyelemdöfést az aranynak

Vágólapra másolva!
A gyenge európai makroadatok és az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának egyre gyakrabban felmerülő kivezetése újabb dollárerősödési hullámot indított el. A csalódást keltő nyugat-európai GDP adatok 1,29 -ig, április eleje óta nem látott mélypontra lökték az EUR/USD-t. Az árupiacok újabb eladási hullámmal reagáltak a zöldhasú izmosodására.
Vágólapra másolva!

A múlt heti leszúrás is a múlté az arany piacán, mivel az európai kereskedés elején 1410 dollár alá is benézett az árfolyam. A kurzus továbbra is olyan mintát követ, ami alapján - jó valószínűséggel - újabb lokális mélypontokat láthatunk a közeljövőben. Nem kedvez a nemesfémnek, hogy egyre többet cikkeznek az amerikai pénznyomtatás közelgő végéről, illetve hogy március eleje óta - talán részben emiatt is - erősödést mutat a dollár. Amennyiben a zöldhasú tovább erősödik, az az arany számára is rossz jel lehet, hiszen a reálérték tartása érdekében - ceteris paribus - a nominális árfolyamnak csökkenie kell.

Az arany árfolyama (USD/uncia)

Forrás: [origo]

A kisebbik nemesfém, az ezüst sem tudta állni a sarat. Az árfolyam szintén kitört lefelé, ráadásul 2 százalékos mínuszban várja a folytatást.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A többi nemesfém sem tudta fenntartani az elmúlt napok divergenciáját, a platina fél százalékot veszítve visszacsúszott 1500 dollár alá és az elmúlt napok nagy menetelése után a palládium is egy százalékos veszteséggel siratja a várakozásoktól elmaradó európai növekedést. A platina prémiuma tovább nőtt az aranyhoz képest, már 6 százalékkal kell többet fizetni érte, mint a jellemzően magasabb áron forgó sárgafémért.

Forrás: [origo]

Az ipari fémek piacán is csökkenés tapasztalható, a réz a tegnapi egy százalékhoz újabb egy százalékot szerzett ma délelőtt és egyre inkább csúszik vissza a korábbi csökkenő trendjébe.

Réz árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]

A két olajfajta viszonylag kis veszteséggel megúszta a délelőtt 9 óra után megélénkülő eladási kedvet, ami fél százalékot jelent mind a WTI, mind a brent esetében.

A mezőgazdasági termények piacán a kakaó kivételével minden termék lejjebb csúszott, jellemzően fél százalék körüli mértékben.

Kakaó árfolyama

Forrás: [origo]