Csak az államon keresztül lehet valami bio

2013.05.15. 13:21

Csak az a szervezet minősíthet majd bioterméknek valamit, amelynek az állami élelmiszer-biztonsági hivatal engedélyt ad - közölte a vidékfejlesztési tárca.

A fogyasztói bizalom növelése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) módosította a biotermékekkel kapcsolatos gazdálkodási követelményeket, a tanúsítás, a forgalmazás, a jelölés és az ellenőrzés szabályait.

A tárca szerdai tájékoztatása szerint a május 29-étől hatályos rendelet alapján a jövőben biotermék-tanúsítóként csak az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet működhet, akit, illetve amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanúsító szervezetként elismer. Tehát a kormány államilag ellenőrzötté teszi a biotermékek minősítőit, de maga a minősítés nem lesz kötelezően állami.

A jogszabály javítja a biotermelő, az ökológiai gazdálkodást folytató szervezet, valamint az illetékes ellenőrző hatóság közötti kapcsolat hatékonyságát azzal, hogy pontosítja az eljárásrendet, felosztja a hatásköröket az ellenőrzésre illetékes Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok között - írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.