Halvány növekedés a németeknél

Vágólapra másolva!
Alig látható mértékben, de a tavaly év végi recesszió után növekedésnek indult a német gazdaság. A francia viszont zsugorodott.
Vágólapra másolva!

Ha mérsékelt ütemben is, de növekedésnek indult a gazdaság Németországban az első negyedévben: a statisztikai hivatal szerdán közölt adatai szerint a hazai össztermék 0,1 százalékkal nőtt január-március között az előző negyedévhez képest, amikor 0,6 százalékkal esett a kibocsátás. A növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy bővült a háztartások fogyasztása.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában ezzel sikerült elkerülni a recessziót, ami technikai értelemben akkor következik be, ha két egymást követő negyedévben visszaesik a GDP. Éves összevetésben azonban még 1,4 százalékkal csökkent a GDP. Vezető német kutatóintézetek tavaszi prognózisa alapján 2013-ban 0,8 százalékkal, 2014-ben 1,9 százalékkal bővül a GDP Németországban.

Recesszióban Franciaország

Egy év után ismét recesszióban a francia gazdaság a statisztikai hivatal szerdai, nem végleges adatai szerint. A GDP 0,2 százalékkal zsugorodott az idei első negyedévben a gyenge export, a csökkenő beruházások és a mérséklődő lakossági kiadások miatt - közölte az Insee. A beruházások 0,9 százalékkal csökkentek, az export 0,5 százalékkal hanyatlott, a lakossági kiadás 0,1 százalékkal mérséklődött negyedéves összevetésben. Az elemzők 0,1 százalékos első negyedévi francia GDP zsugorodásra számítottak.

A tavalyi utolsó három hónapban a francia gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal gyengült. Amennyiben két egymást követő negyedévben zsugorodik a gazdaság, az technikai értelemben recessziónk számít. A francia gazdaság 2012 elején volt utoljára recesszióban.