Nem kell a növekedést hajszolni

Vágólapra másolva!
Még 1990 előtt kezdett szoftverfejlesztő céget építeni egy csapat magyar és német informatikus vállalkozó. A pécsi D akkorára nőtt, hogy a T-Systems megvette.
Vágólapra másolva!

"Olyan szoftvereket készítünk, amelyeket nem lehet beszerezni egy boltban vagy az interneten" - mondja Blénessy László, a T-Systems Magyarország Zrt.-be nemrég beolvadt Daten-Kontor Kft.-ből alakult nagyvállalati alkalmazásfejlesztési ágazat vezetője.

A Daten-Kontort 1988-ban magyar és német vállalkozók hozták létre, a kezdetben néhány főből álló szoftverfejlesztői csapat Pécsett és környékén, illetve Németországban és Olaszországban dolgozott.

A nyolcvanas évek végén a vállalatok üzleti folyamatainak informatikai támogatása még gyerekcipőben járt, informatikai szoftvereket nem is használtak erre a célra. Az egykori alapítók pont azért vágtak bele az üzletbe, mert úgy gondolták, hogy az akkor még újdonságnak számító területen jó lehetőségek nyílnak.

A cégek jellemzően alacsony informatikai támogatás mellett alakítják ki az üzleti folyamataikat, ám a növekedéssel és az üzleti környezet változásával a folyamatok egyre bonyolultabbá válnak. Végül ezeket a feladatokat már csak testreszabott megoldásokkal lehet jól megoldani.

Török terjeszkedés

A cég kezdettől fogva erősen koncentrált a külpiacokra. "Törökországban már 1999 óta vagyunk jelen, hosszabb időre szakértőket is küldtünk ki helyszíni támogatónak. A sikeres projektmegvalósítás mellett a helyszíni jelenlét eredménye lett két török feleség és több gyermek is. Sikeresen alkalmazkodtunk a nemzetközi környezet kihívásaihoz és alapoztuk meg hosszú távú jelenlétünket a török piacon" - mondja Blénessy László.

Az egykori Daten-Kontor a legfontosabb megoldásait a T-Systems Magyarországba is magával vitte: az internetes és az üzleti kommunikációs szolgáltatások számlázásait több alkalmazással is támogatják. A termékkör folyamatosan változik, a számlázáshoz szükséges alapadatok összegyűjtése, értelmezése és forintosítása, illetve a megfelelő számlaképek előállítása és nyomtatása a folyamatosan változó jogszabályi környezetben állandó munkát ad a cégnek.

Most jön csak az igazi válság

Az egyesülés előtt a mintegy 170 főre duzzadó Daten-Kontor korábban azért tudott bővülni, mert bizonyos rendszerintegrációs technológiákban egyedi szaktudást mutatott fel, ám közben megmaradt abban az alkalmazotti és bevételi sávban, amely stabilitását biztosította.

"A hirtelen növekedésnek mindig megvannak a veszélyei, hiszen egy kiugró év teljesítménye után nem biztos, hogy az eredmény megismételhető, ezt pedig egy kisebb, családias cégnél kudarcként értékelik az alkalmazottak. Nem feltétlenül a növekedési kényszer vezet el a sikerességhez, gyakran az új formákba való továbblépés is jelenti a sikert" - mondja Blénessy László. A korábbi tulajdonos a korára való tekintettel és e szempontra figyelemmel döntött úgy pár évvel ezelőtt, hogy értékesíti a cégét, amely nemrég olvadt be a Magyar Telekom-csoportba.

Blénessy László úgy látja, a magyar informatikai piac jelenleg fáziskésésben van, és a 2008-tól begyűrűző gazdasági válságot az idén érzi meg leginkább. Az elmúlt években az infokommunikációs cégek még viszonylag jól teljesítettek, keményebb munkával ugyan, de hozni tudták a növekedési terveiket. Mára azonban jelentős mértékben csökkent az ágazat lendülete.

Törökország és Oroszország jó növekedési lehetőségeket kínál, a T-Systems Magyarország ezeken a gyorsan fejlődő piacokon próbál bővülni. A Blénessy László vezette ágazatnak jelenleg hét országban van nyitott projektje, míg a keleti piacokon az ott egyedinek számító szaktudással, Nyugat-Európában inkább az árral tud versenyezni.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.