Kedvező GDP-adat Japánból, mégis idegesek a befektetők

d
Vágólapra másolva!
Ázsiában vegyesen mozognak az indexek, Kínában és Dél-Koreában emelkedni tudnak a tőzsdék, míg Japánban annak ellenére esik a Nikkei, hogy az országból a vártnál kedvezőbb első negyedéves GDP-adat érkezett. Az év első három hónapjában 0,9 százalékkal bővült a gazdaság az előző negyedévhez képest.Amerikában megint új csúcsokat döntöttek a börzék, a Dow Jones már huszadik alkalommal ért mindenkori új rekordokra tegnap. Ma több fontos makroadat is érkezik a tengerentúlról, például a kiadott lakásépítési engedélyek, és a kezdődő lakásépítések száma, de a heti friss munkanélküli segélykérelmek alakulására is ma derül fény.A határidős indexek alapján Európában enyhe mínuszokban nyithatnak a piacok. Ma tudhatjuk meg, hogyan alakult az eurózónában az infláció és a kereskedelmi mérleg áprilisban.
Vágólapra másolva!

Jobb GDP-adat Japánból, de esik a Nikkei

Ázsiában vegyes a kép a mai napon, a Shanghai Composite 1,1 százalékkal, a dél-koreai Kospi 0,8 százalékkal, míg a hongkongi Hang Seng 0,2 százalékkal emelkedik. Hong Kong-ban az HSBC 5 százalékos emelkedésével segíti az indexet, miután a bank költségcsökkentő intézkedésekről döntött, 2016-ig összesen 3 milliárd dollárral vágja vissza kiadásait.

Forrás: [origo]

Ellenben Japánban nem túl jó a befektetők hangulata, a Nikkei 1 százalékkal csökken, pedig a vártnál kedvezőbb adatok érkeztek a szigetországból. Az első negyedéves GDP 0,9 százalékkal növekedett az első negyedévben, amit a magasabb lakossági fogyasztás és a jobb export vezérelt. Éves alapon az első három hónapban 3,5 százalékkal bővült az elemzők által várt 2,8 százalék helyett.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az esést a bankszektor vezeti, pedig az ország 3 legnagyobb pénzintézete erős eredményeket publikált. Néhány főbb exportőr is csökkent, mivel a jen valamelyest erősödött a dollárral szemben, benézett egészen a 102-es szint

Nem lassítanak Amerikában a tőzsdék

A Dow Jones index tegnap már a huszadik alkalommal állított fel új rekordot az idén, amivel már 15275 ponton áll a mutató.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: [origo]

De az S&P 500 sem akart lemaradni mögötte, a benchmark fél százalékkal erősödött. Tették mindezt annak ellenére, hogy a vártnál rosszabb lett a New York-i feldolgozóipari menedzserindex, valamint Európából is gyenge GDP-adatok érkeztek.

Forrás: [origo]

Tíz S&P 500 szektorból 9 is a pozitív tartományban zárt, leginkább az alapvető fogyasztási javakat gyártó cégek papírjai, és a pénzügyi cégek teljesítettek. A leggyengébb szektor az energia volt, az itt szereplő vállalatok árfolyama átlagosan 0,4 százalékot veszített értékéből a tegnapi kereskedésben.

Forrás: [origo]

Több mint 3 százalékot emelkedett a Google árfolyama, miután a három napos fejlesztői konferencia első napján számos fejlesztést jelentett be a cég. Ilyen például az új zeneszolgáltatás, mely az Androidon keresztül havi 10 dollárért korlátlan zeneletöltési lehetőséget ad a felhasználóknak.

A Google árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Jól sikerült a Cisco első negyedéves gyorsjelentése, a főbb sorokon sikerült meghaladni az elemzői várakozásokat. Az EPS 51 cent lett, míg az elemzők 49 centre számítottak, az árbevétel pedig 12,22 milliárd dolláros értékével szintén meghaladta a 12,17 milliárd dollárt váró elemzői konszenzust. A vállalat jó eredménye a nagyobb adatforgalommal magyarázható. De az árfolyam 0,3 százalékkal került lejjebb.

Megérkezett a nagy hedge fundok jelentése a portfoliójukban tartott vállalatok értékpapírjainak változásáról. A Warren Buffett vezette Berkshire Hathaway 6,5 millió részvényt szerzett a Chicago Bridge & Iron-ban, viszont eladta részesedését az Archer-Daniels-Midland, és a General Dynamicsban is. Soros György viszont csökkente az Apple illetve Citigroup részvényeinek számát, valamint az aranyba fektetett vagyonát is, melyben jelenleg már csak 82 millió dollár található.

A John Deere 4,4 százalékkal esett, miután csökkentette éves bevételeire vonatkozó várakozásait, pedig az első negyedévre még a várakozásoknál is jobb eredményeket produkált a vállalat.

Az Apple is gyanúsított lehet a május 21-én lévő tárgyaláson, ahol a különböző amerikai társaságok adóelkerülési módszereit vizsgálnák, írja a Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az Apple jelenleg közel 40 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, mely után nem fizetett adót az USA-ban. Az Apple 3,4 százalékot zuhant tegnap, az árfolyam 428 dolláron fejeztebe a kereskedést.

Ma sűrű lesz a nap az USA-ban, ugyanis számos fontos makroadatok lát napvilágot. Jön a kiadott lakásépítési engedélyek, valamint a kezdődő lakásépítések áprilisi száma. Emellett megtudhatjuk, hogy a héten mennyien igényeltek újonnan munkanélküli segélyt, valamint, hogy mekkora volt a fogyasztói árindex az elmúlt hónapban.