Újra Bill Gates a leggazdagabb ember

Vágólapra másolva!
Carlos Slimet megszorongatja a mexikói kormány, így Bill Gates ismét a leggazdagabb a világon. Zuckerberg a 88.
Vágólapra másolva!

Bill Gates, a Microsoft alapítója viszavette az első helyet a mexikói Carlos Slimtől a világ leggazdagabb embereinek listáján - írja a Bloomberg hírügynökség a Bloomberg Billionaires Index adataira hivatkozva.

Gates 2007 óta nem állt az első helyen. Jelenlegi vagyonát 72,7 milliárd dollárra becsülik, ami 16 százalékos növekedés az év elejéhez képest. A Microsoft-részvények 28 százalékkal drágultak az idén.

Carlos Slim azért csúszott le az élről, mert telekommunikációs vállalata, az América Móvil papírjának az árfolyama 14 százalékot esett. Slim vagyona ezzel több mint 3 milliárd dollárral, 72,1 milliárdra csökkent. Az árfolyamesés hátterében egyébként az áll, hogy a mexikói kongresszus elfogadott egy törvényt, amely alaposan megnyirbálhatja a cég dominanciáját.

A rangsor harmadik helyén a Berkshire Hathawayt birtokló befektető, Warren Buffett áll 59,7 milliárddal, negyedik a Zara spanyol tulajdonosa, Amancio Ortega 56 milliárddal. Alig marad el tőle Ingvar Kamprad (IKEA) a maga 55,6 milliárdjával.

A 13. liliane Bettencourt (L'Oreal, 33,8 milliárd), a 14. Karl Albrecht (Aldi, 27 milliárd), és a 28. Soros György (befektetések, 23 milliárd). A Facebook-alapító Mark Zuckerberg 12,8 milliárd dollárja a 88. helyre elég.