Megállíthatatlan Vasember! Mi lesz a Star Trekkel?

iron man 3
Vágólapra másolva!
Röpke három hét alatt sikerült túlszárnyalnia az 1 milliárd dolláros álombevételt a Vasember legújabb epizódjának, melyel jelentős hasznot hozott a Marvel filmstúdió, és anyavállalata, a Walt Disney konyhájára. A héten újabb nagysikerű film, a Star Trek debütált az amerikai mozikban, amiből szintén sokat profitálhat a Paramount Pictures, és ezáltal a Viacom. Ugyanakkor Tony Starkkal várhatóan nem tudja majd felvenni a versenyt a USS Enterprise legénysége. Összeségében azonban mindketten támogatólag hathatnak filmstúdióik anyavállalataira, melyek árfolyama egyaránt történelmi csúcson található a tőzsdén. 
Vágólapra másolva!

Még csak néhány hete debütált a mozivásznakon a Vasember 3, máris beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A Marvel hősfilmjei közül a második volt, amelyik túlszárnyalta az 1 milliárd dolláros álombevételt. Eddig hasonló teljesítményt csak a Bosszúállóktól láthattunk, ami 1,5 milliárd dolláros bevételével minden idők harmadik legnagyobb bevételű mozifilmjének számít az Avatar és a Titanic után. Tony Stark egyébként már a 15. pozíciót foglalja el ugyanezen a listán.

A Box Office Mojo márciusi latolgatása szerint a Vasember 3-nak minden esélye meg volt rá, hogy idén elsőként lépjen be a milliárd dolláros bevételt hozó filmek körébe. A rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján Észak-Amerikában 311 millió dollár (várt: 400 millió dollár), míg a világ több pontján 699 millió dolláros (várt: 600 millió dollár) értékesítéssel büszkélkedhet a Marvel filmstúdió legújabb produkciója. Kínában szintén kasszasikert aratott Tony Stark, amit jól mutat a 104 millió dolláros árbevétel.

Forrás: [origo]

Újabb bevetésen a Spockék

A héten egy másik nagysikerű sci-fi debütált a tengerentúli vásznakon, mégpedig a Star Trek legújabb része. A USS Enterprise legénysége azonban vélhetően nem tudja majd felvenni a versenyt Vasemberrel, de a várt 650 millió dolláros árbevétel így is impozánsnak számít. Ebből ez első hétvégén mintegy 81,5 millió dollár máris teljesülhet Amerikában, míg Tony Stark 174,1 millió hozott a konyhára, ami minden idők második legerősebb nyitásának számít.

Összességében a Star Trek legújabb részéből is igen sokat profitálhat a Paramount Pictures filmstúdió, és ezáltal tulajdonosa a Viacom is. A tőzsdén is forgó céget is a több lábon állás jellemzi, igaz, a paletta nem olyan széles, mint mondjuk a Walt Disney esetében, mely a filmgyártás mellett, média tevékenységgel, kalandparkok üzemeltetésével és ajándéktárgyak értékesítésével is foglalkozik. A bevételek megoszlását tekintve a média üzletága számít az elsődlegesnek a Viacom esetében, míg a filmstúdió egyre kisebb szeletet hasít ki az értékesítésből.

Forrás: [origo]

A nagy filmstúdiók anyavállalatai egyaránt lenyűgöző formában találhatók az elmúlt egy év teljesítménye alapján. Bár a mezőny kettévált, a lemaradók, mint a Walt Disney (Marvel) és a Viacom (Paramount Pictures) tulajdonosai sem csüggedhetnek, hiszen részvényeik értéke mintegy 50 százalékot emelkedett. Az élen jelenleg a Time Warner (Warner Bros.) és a News Corp. (Fox) található 70 százalék körüli pluszokkal.

Forrás: [origo]