Bill Gates a világ leggazdagabb embere

Vágólapra másolva!
Csütörtök óta újra Bill Gates számít a világ leggazdagabb emberének, a Bloomberg szerint ugyanis a Microsoft társalapítójának vagyona 73,7 milliárd dollárra rúg, amivel megelőzte a mexikói Carlos Slimet. Az idei hozamok alapján azonban már nem Gates számít a top 10-es lista favoritjának, mivel az IKEA nagytulajdonosa és Warren Buffet befektetési guru is közel 30 százalékos vagyon növekedést tud felmutatni.
Vágólapra másolva!

Ismét Bill Gates lett a világ leggazdagabb embere a héten, miután megelőzte a mexikói Carlos Slimet. A Microsoft társalapítója 2007 után állhatott újra az élre, amit elsősorban a technológiai cég menetelésének köszönhet, de sokat profitált a Canadian National Railway vasúti társaság és a Republic Services hulladékkezelő tőzsdei ralijának is. Vagyona a milliárdosokat rangsoroló Bloomberg Billionaires Indexe alapján 73,7 milliárd dollárra tehető, míg Slimé "csupán" 71,4 milliárd dollár.

Forrás: [origo]

Bill Gates vagyona idén 10,9 milliárd dollárral hízott, ami közel 11 százalékos növekménynek felel meg. Nála nagyobb hozamot csak az svéd IKEA nagytulajdonosa, Igvar Kamprad (+29,9%) és Warren Buffett (+26,1%) mutathat fel. Még márciusban számoltunk be róla, hogy az omahai bölcs visszavette tavaly augusztusban elvesztett harmadik pozícióját a világ leggazdagabb emberei körében a spanyol divatkirálytól, Amancio Ortegatól.

A top 10-ben idén csupán két befektető számításai nem jöttek be. Az Inditex nagytulajdonosa, azaz Ortega mellett a mexikói telekommogul, Carlos Slim vagyona csökkent. Latin-Amerika legnagyobb telekommunikációs társaságának, az América Móvilnak a tulajdonosára komoly nyomás nehezedik. A kormány tervei szerint ugyanis a jövőben feldarabolás sorsára jutnának a piac több mint 50 százalékát birtokló cégek. Az América Móvil a mexikói mobilpiac 70 százalékát, míg a vezetékes piac 80 százalékát birtokolja, bevételi forrásai szempontjából pedig a legfontosabb országnak számít.

Forrás: [origo]

Sokat hozott a Google és a Tesla is

Szintén bő kétszámjegyű növekedést mutatott a Google társalapítóinak vagyona a keresőóriás tőzsdei száguldásának köszönhetően. Története során először zárt 900 dollár felett a Google árfolyama a héten, amiben a fejlesztői konferencia keretein bemutatott újítások is nagy szerepet játszottak. Ugyanakkor egyelőre még Larry Page (18.) és Sergey Brin (19.) sem fér be a top 10-be, igaz, ami késik nem múlik, hiszen elég közel állnak már hozzá.

Arányaiban mérve az egyik legkiemelkedőbb vagyon gyarapodást Elon Musk érte el, aki az elektromos autók gyártásával foglalkozó Tesla Motors alapítója és legnagyobb tulajdonosa. A Bloomberg írása szerint Musk az év eleje óta több mint megduplázta (+128%) vagyonát, ami jelenleg 5,4 milliárd dollárra rúg. Ebben rendkívül nagy szerepe volt a Teslának, amely az elmúlt két hónapban bődületes mértékű növekedést produkált és a héten már a 100 dolláros szintet is megközelítette árfolyama. Az elektromos autógyártással foglalkozó cég kiugró formáját támogatta, hogy nemrégiben számolt be története első nyereséges negyedévéről, ami ráadásul jócskán felülmúlta a - még mindig veszteséget előrejelző - várakozásokat. A héten jelent meg a hír, miszerint a társaság 830 millió dolláros forrásbevonást tervez. Musk 100 millió dollárral venné ki a részét a tőkeemelésből, amit így már a piac is pozitívan értékelt.

A Tesla Motors árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]